Punkty doświadczenia możesz wymienić na zakup różnego rodzaju przedmiotów, zaklęć jednorazowego użytku, umiejętności, zwierząt, a także na podwyższenie statystyk i biegłości. Szczegóły znajdziesz w sklepie.
Podczas tworzenia karty postaci można zakupić statystyki, biegłości, umiejętności i przedmioty ze sklepiku mistrza gry o łącznej sumie PD nie większej niż wartość równa wiekowi postaci przemnożonemu przez 20, jeżeli postać ukończyła 25 rok życia. Po odjęciu ceny zakupów stan konta staje się liczbą ujemną - do momentu, w którym taki dług zostanie spłacony rozwój postaci pozostaje zablokowany. Przykładowo, postać, która ma skończone 25 lat, może wydać na start 500 PD (25*20), zacznie jednak wówczas grę z kredytem -500 PD.
Punkty konieczne do wykupienia genetyki tworząca się postać dopisuje do swojego długu. Zatem jeśli 25 letnia postać wydała 500 PD i rozpoczyna grę z maksymalnym dla siebie długiem -500 PD, ale dodatkowo chce mieć geny metamorfomagii, rozpoczyna grę z długiem -900 PD (-500 i -400 za genetykę).
Rozwój statystyk, biegłości i umiejętności w trakcie rozgrywki musi być uzasadniony rozgrywką, która miała miejsce po akceptacji karty. Forma tej rozgrywki jest całkowicie dowolna (wątki, opowiadania, nawet listy i pojedyncze fragmenty narracji w postach, a zwłaszcza działania powiązane z fabułą forum), jednak jej rodzaj, charakter, obszerność muszą być adekwatne do docelowego poziomu postaci. Mistrz gry, oceniając rozwój, bierze pod uwagę całokształt postaci i jej wątków, również tych, które nie są w rozwoju zgłaszane, o ile jest ich świadomy. Wątki takie mogą działać na korzyść lub niekorzyść zgłaszanego rozwoju postaci. Niektóre biegłości i statystyki są ze sobą powiązane i należy mieć to na uwadze (na przykład statystyki fizyczne i biegłości sportowe). Zgłaszając rozwój gracz powinien być pewien, że jego postać wyczerpała temat pod względem nauki danej biegłości lub statystyki na swoim poziomie. W uzasadnieniu lepiej jest napisać więcej rzeczy niepotrzebnych, niżeli mniej potrzebnych. W przypadku umiejętności dodatkowe wytyczne znajdują się również w odpowiednim temacie.
Rozwinięcie czegokolwiek u postaci powinno bazować na tym, z czego postać w trakcie swojej rozgrywki fabularnej korzysta. Gracz najprawdopodobniej będzie w stanie uzasadnić swój rozwój bazując na naturalnych przejściach postaci, a nie na sztucznych pojedynczych wątkach z nauką granych tylko po to, by osiągnąć określony cel. Na rozwój postaci składa się cała jej kreacja.
Rozwój postaci zgłaszany pomimo BRAKU punktów wymaganych do jego rozliczenia na koncie postaci będzie odrzucany i usuwany z tematu.
Przy tworzeniu karty postaci:
- rozwiń:
- Kod:
[b]Imię i nazwisko postaci:[/b]
[b]Rejestracja różdżki:[/b] tak/nie (o rejestracji przeczytasz w [url=https://www.morsmordre.net/t8062-rejestracja-rozdzek]opisie wydarzenia[/url]. Wydarzenie zostało zakończone, Twojej postaci nie było w trakcie jego trwania. Postać dokonała obowiązku w przeszłości lub nie. Jeśli go nie dokonała, może mieć nieprzyjemności na terenie całego kraju w przypadku natknięcia się na służby Ministerstwa Magii.
[b]Suma punktów biegłości na start[/b]: (70-87; dodatkowe punkty można zyskać wymieniając na nie punkty statystyk, w tym początkowe punkty sprawności/zwinności)
[b]Suma punktów majętności na start[/b]: przysługuje ci suma zależna od twojego statusu majątkowego, jeśli chcesz wydać część na start - zaznacz to w tym miejscu. Postaci o statusie średniozamożnym na start przysługuje 100 PM
[b]Wydane punkty doświadczenia:[/b] Przedstaw łączną cenę dokonanych zakupów za PD - koszt genetyki lub kredyt w przypadku postaci, które ukończyły 25 rok życia.
[b]Zdobyto:[/b] Wypisz wszystko, co zostało zakupione: przedmioty, umiejętności
Aby wykorzystać zdobyte punkty doświadczenia:
- rozwiń:
- Kod:
[b]Imię i nazwisko postaci:[/b]
[b]Rachunek:[/b] Przedstaw, ile punktów pozostanie Ci po odjęciu punktów za przedmioty.
Ilość punktów na koncie - cena zakupów = punkty pozostałe.
[b]Zdobyto:[/b] Wypisz wszystko, co zostało zakupione: przedmioty, statystyki, umiejętności lub zaklęcia
[b]Uzasadnienie:[/b] Jeżeli jest to konieczne, opis rozgrywek, w których postać uczyła się danych umiejętności lub w których zdobyła dany przedmiot lub opis fabularnego uzasadnienie danego zakupu - TEN PUNKT NIE JEST DLA OZDOBY
Aby wykorzystać zdobyte punkty biegłości:
- rozwiń:
- Kod:
[b]Imię i nazwisko postaci[/b]:
[b]Biegłość[/b]:
[b]Ilość wydanych punktów[/b]:
[b]Uzasadnienie[/b]: w przypadku nauki nowej biegłości, zwłaszcza obejmującej wiedzę z jakiegoś zakresu, należy zalinkować wątek, w którym postać tę wiedzę zdobywa.
Aby wykorzystać punkty ze skrytki bankowej*:
- rozwiń:
- Kod:
[b]BANK GRINGOTTA[/b]
[b]Imię i nazwisko postaci[/b]:
[b]Skrytka[/b]: link do skrytki, w której jest rozliczony rachunek
[b]Uzasadnienie[/b]: Jeżeli jest to konieczne, opis rozgrywek.
[b]Zdobyto[/b]: Wypisz wszystko, co zostało zakupione: inwestycje, hodowle i zwierzęta, używki, ingrediencje
*skrytki bankowe prowadzone są przez graczy, należy jednak poinformować o zakupie przedmiotów/zwierząt, które powinny zostać dopisane do wyposażenia postaci. Postać fabularnie nie posiada danych przedmiotów jeśli nie figurują one w jej wyposażeniu.
Rachunek: 729 - 640 - 89
Zdobyto: 3 PS do zwinności, 5 PS do sprawności
Uzasadnienie: Aktualizacja karty postaci
On my face like a new day's just begun
And I'll steal a moment's fun
And reflect on all those days long dead and gone
Before the world became enslaved
Can we all go back to the time when we were not like this
Can we even be saved?
Rejestracja różdżki: Tak
Suma punktów biegłości na start: 70
Suma punktów majętności na start: 100 PM
Wydane punkty doświadczenia: 0 PD
Zdobyto: sowa, różdżka, przeciętny kociołek
your soul all along
Rachunek: 1486 - 100 = 1386
Zdobyto: Kluczyk do Gringotta
Uzasadnienie: chciałabym dobrze zabezpieczyć moje pieniądze
fire in a world full of ashes.
Rachunek: 435-80= 355
Zdobyto: + 1pkt z czarnej magii
Uzasadnienie: Tutaj uczę się podstaw, czytam i robię notatki. Potrzebuję jednego punktu aby móc kontynuować naukę i rozwijać się w tej dziedzinie.
Rachunek: (2 x 80) + (3 x 100) = 460
685 - 460 = 225
Zdobyto: 5 PS opcm (2 po 80 i 3 po 100)
Uzasadnienie: rozwój umiejętności jaydena w zakresie ochrony przed czarną magią wynika z codzienności, w jakiej egzystuje, jego determinacji, potrzeby ochrony bliskich oraz osobistego przepracowywania lęków. motywacje te ukazują się na kilku poziomach emocjonalnych i praktycznych takich jak: motywacja ochronna – jayden, jako ojciec, opiekun rodziny i nauczyciel, czuje głęboką odpowiedzialność za bezpieczeństwo swoich synów oraz osób mu bliskich. praktykowanie i doskonalenie zaklęć ochronnych (Cave Inimicum, Repello Mugoletum, Strach na gremliny, Zawierucha, Nigdziebądź) staje się dla niego wyrazem troski o dobro tych znajdujących się lub mających znajdować się pod jego opieką, zwłaszcza w obliczu wojennych zagrożeń i własnych doświadczeń z niebezpieczeństwem. rytuał rzucania zaklęć, precyzyjne planowanie i poświęcony czas wskazują, że traktuje to jako osobisty obowiązek. równocześnie wciąż pracuje nad projektem, w którego centrum tkwi troska o innych. przepracowywanie własnych słabości – wydarzenia związane ze śmiercią żony oraz niepokojące wizje (pojawienie się jej w koszmarnych halucynacjach) motywują jaydena do kontrolowania strachu poprzez rozwijanie umiejętności obronnych. akt rzucenia zaklęcia Patronusa w momencie konfrontacji z lękiem jest symbolicznym przezwyciężeniem traumy i użyciem pozytywnych wspomnień jako siły do walki z ciemnością. to świadczy o jego emocjonalnym rozwoju i zwiększonym opanowaniu. równocześnie świadomie wybiera obronę ponad atak, nie chcąc, aby innym stała się krzywda (wspomniane w wątku). dyscyplina i samodoskonalenie – w poczuciu obowiązku, ale także własnych motywacji jayden poszerza swoją wiedzę, a także wciąż praktykuje ćwiczenia mentalne opierające się na oklumencji (wspominane w tym wątku). jayden postrzega swój umysł jako narzędzie, które należy wzmacniać, by sprostać wyzwaniom i stawać się lepszym ojcem, nauczycielem oraz czarodziejem. zainteresowanie teorią magii – jako naukowiec i numerolog, podchodzi do zaklęć z analityczną precyzją. wyczuwanie drżenia numerologicznego podczas rzucania zaklęć oraz nauka innych ich struktur wskazuje na jego pogłębione zrozumienie struktury magii, co prowadzi do bardziej zaawansowanego i skutecznego rzucania czarów ochronnych. jego zainteresowanie zgłębianiem teorii i praktyki wskazuje na ciągłe poszukiwanie wiedzy, a nie jedynie mechaniczne powtarzanie formuł. kontrola nad sobą i otoczeniem – wcześniejsze skupienie na technikach oklumencji, oczyszczaniu umysłu i precyzyjnym kontrolowaniu emocji jest kluczowe w sztuce obronnej. jayden rozwija te zdolności nie tylko dla ochrony fizycznej, ale także psychicznej — by nie ulec wpływom czarnej magii i mrocznych wspomnień.
podsumowując, rozwój umiejętności ochronnych Jaydena to wynik głębokiej motywacji emocjonalnej, potrzeby ochrony bliskich, przepracowywania własnych lęków oraz naukowego podejścia do magii. te aspekty sprawiają, że staje się coraz bardziej doświadczonym obrońcą przez zagrożeniem, zarówno tym zewnętrznym, jak i wewnętrznym.
but we can rebuild... we have to
Isn’t good enough.
Sometimes people deserve more.
Sometimes people deserve
To have their f a i t h rewarded.
Rachunek: 562 - 100 = 462
Zdobyto: kluczyk do Gringotta
Uzasadnienie: chcę dobrze zabezpieczyć swoją skrytkę
but his heart is
c o l d
Imię i nazwisko postaci: Everett Sykes
Skrytka: link
Uzasadnienie: Kupuję trzy czekoladowe żaby, bo mam swoje potrzeby, mój syn również, no i chora kuzynka też.
Zdobyto: trzy czekoladowe żaby
Drowning peaceful through your hands
My heart pitter-patters to the broken sound
You're the only one that can calm me down
Rejestracja różdżki: tak
Suma punktów biegłości na start: 78 PB
Suma punktów majętności na start: 100 PM
Wydane punkty doświadczenia: 400 PD
Zdobyto: 8 PB (50 * 8 ), różdżka, sowa
Rejestracja różdżki: tak (różdżka zarejestrowana na panieńskie nazwisko)
Suma punktów biegłości na start: 73 PB.
Suma punktów majętności na start: 30 PM.
Wydane punkty doświadczenia: 450 PD.
Zdobyto: różdżka, miotła, sowa, jasnowidzenie (300 PD), 3PB (150 PD), lelek wróżebnik (20 PM), wrzeszczące lustro (50 PM).
Imię i nazwisko postaci: Rosemary Sprout
Biegłość: Kokieteria (I)
Ilość zwróconych punktów: 2
Uzasadnienie: Na początku tworzenia postaci Romy musiał powstać we mnie jakiś dysonans poznawczy na poziomie rozumienia kokieterii, bo trochę inaczej ją sobie wyobrażałam - nie samą biegłość, a to, jak to będzie wyglądać u Romy. I jak to się czasami dzieje, moje wyobrażenie było jednym, a fabuła drugim, co pokazało mi, na czym polegał mój główny błąd. Myślę, że w Hogwarcie próbowała złapać kilka zauroczeń na śliczną buzię, ale tak naprawdę uciekała przed prawdziwym uczuciem. W rozgłośni radiowej, w której spędziła kilka lat swojej dorosłości, a w czasie których nie miała żadnego partnera, pokazały, że ani nie zależało jej na czarowaniu mężczyzn, ani nie leżało to już wtedy w jej naturze. Teraz jest już kobietą poświęconą pracy i służbie, i kokietowanie stało się aż niepoprawne. Tutaj na przykład potraktowała bardzo nieuprzejmie starego znajomego; drobny gest, który być może w kręgach zostałby uznany za frywolny i wykorzystany przez kokietkę, Romy uznała za zawstydzający i niepoprawny w stosunku do mężczyzny, a potem uciekła z chęcią schowania się pod ziemię. Później nazwała tego samego jegomościa od kapust, a tego zalotnice nie robią, jeśli chcą zyskać uwagę. Tutaj natomiast zdaje się być gotowa na męski dotyk, ale sama do niego nie dąży, nie dominuje w zbliżeniu, chroni się i chowa, chłonąc tylko wzrokiem, platonicznie, a nie natomiast fizycznie.
To, jak piszę Romy i jak mi się ułożyła, pokazuje mi, że nie o kreację kokietki mi chodziło i że jej sylwetka nie wpasowuje się w definicję tej biegłości.
(z góry przepraszam, że stworzyłam nowy kod :') nie wiedziałam, gdzie zgłoszenie ostatecznie wkleić)
snami o wolności
i might grow
deeper roots
Rejestracja różdżki: Nie
Suma punktów biegłości na start: 0 PB
Suma punktów majętności na start: 200 PM
Wydane punkty doświadczenia: 0 PD
Zdobyto: -
we mnie płomień,
wilczy duch
wiele zdartych ran i skór
Strona 29 z 29 • 1 ... 16 ... 27, 28, 29