Punkty doświadczenia możesz wymienić na zakup różnego rodzaju przedmiotów, zaklęć jednorazowego użytku, umiejętności, zwierząt, a także na podwyższenie statystyk. Szczegóły znajdziesz w sklepie.
Podczas tworzenia karty postaci można zakupić jedną dowolną umiejętność (oprócz magii bezróżdżkowej) oraz inne przedmioty ze sklepiku mistrza gry o łącznej sumie nie większej niż 100 PD. Po odjęciu ceny zakupów stan konta staje się liczbą ujemną - do momentu, w którym "dług" zostanie spłacony, rozwój postaci pozostaje zablokowany.
Rozwój postaci zgłaszany pomimo BRAKU punktów wymaganych do jego rozliczenia na koncie postaci będzie odrzucany i usuwany z tematu.
W trakcie tworzenia karty postaci skorzystaj z poniższego kodu:
- Kod:
[b]Imię i nazwisko postaci:[/b]
[b]Suma punktów biegłości na start[/b]: (70-87; dodatkowe punkty można zyskać wymieniając na nie punkty statystyk, w tym początkowe punkty sprawności/zwinności)
[b]Suma punktów majętności na start[/b]: przysługuje ci suma zależna od twojego statusu majątkowego, jeśli chcesz wydać część na start - zaznacz to w tym miejscu. Postaci o statusie średniozamożnym na start przysługuje 100 PM
[b]Wydane punkty doświadczenia:[/b] Przedstaw łączną cenę dokonanych zakupów za PD - maksymalnie 100 lub 100 + cena wybranej umiejętności
[b]Zdobyto:[/b] Wypisz wszystko, co zostało zakupione: przedmioty, umiejętności lub zaklęcia
Jeśli chcesz wykorzystać punkty doświadczenia, pozostaw wiadomość uzupełnioną o poniższy formularz:
- Kod:
[b]Imię i nazwisko postaci:[/b]
[b]Rachunek:[/b] Przedstaw, ile punktów pozostanie Ci po odjęciu punktów za przedmioty.
Ilość punktów na koncie - cena zakupów = punkty pozostałe.
[b]Uzasadnienie:[/b] Jeżeli jest to konieczne, opis rozgrywek, w których postać uczyła się danych umiejętności lub w których zdobyła dany przedmiot lub opis fabularnego uzasadnienie danego zakupu - TEN PUNKT NIE JEST DLA OZDOBY
[b]Zdobyto:[/b] Wypisz wszystko, co zostało zakupione: przedmioty, statystyki, umiejętności lub zaklęcia
Kiedy chcesz wykorzystać punkty biegłości zdobyte później niż w trakcie tworzenia postaci, użyj poniższego kodu:
- Kod:
[b]Imię i nazwisko postaci[/b]:
[b]Biegłość[/b]:
[b]Ilość wydanych punktów[/b]:
[b]Uzasadnienie[/b]: w przypadku nauki nowej biegłości, zwłaszcza obejmującej wiedzę z jakiegoś zakresu, należy zalinkować wątek, w którym postać tę wiedzę zdobywa.
Aby wykorzystać punkty ze skrytki* skorzystaj z poniższego kodu:
- Kod:
[b]GRINGOTT[/b]
[b]Imię i nazwisko postaci[/b]:
[b]Skrytka[/b]: link do skrytki, w której jest rozliczony rachunek
[b]Uzasadnienie[/b]: Jeżeli jest to konieczne, opis rozgrywek.
[b]Zdobyto[/b]: Wypisz wszystko, co zostało zakupione: inwestycje, hodowle i zwierzęta, używki, ingrediencje
*skrytki bankowe prowadzone są przez graczy, należy jednak poinformować o zakupie przedmiotów/zwierząt, które powinny zostać dopisane do wyposażenia postaci. Postać fabularnie nie posiada danych przedmiotów jeśli nie figurują one w jej wyposażeniu.

Rachunek: 419-400 = 19
Uzasadnienie: Uczę się ładnie więc potrzebuję punktów, aby podnieść swoje umiejętności
Zdobyto: +2 pkt w statystykę magia lecznicza i +2 pkt w statystykę CM
+

Czy chcemy czy nie, czeka na nas śmierć
Po tym co się tu stało każdy chyba wie
Pod drzewem dziś to wszystko zacznie się

Biegłość: Ukrywanie się
Ilość wydanych punktów: 2PB
Uzasadnienie: Typ obserwatora, który nie lubi zwracać na siebie uwagi innych, stoi z boku i analizuje otoczenie i rozwój sytuacji już dawno powinien był zdobyć tę umiejętność. Widocznie, po prostu do tej pory NIE DAŁO się go przeoczyć. W kwietniu dość skutecznie chował się pod światem, czaił się w cieniu, przychodził i odchodził niepostrzeżenie, więc chyba się czegoś nauczył wreszcie.
+

pan unosi brew, pan apetyt ma
na krew

Rachunek: 459 - 4*100 = 59
Uzasadnienie: Inarka zdążyła powalczyć trochę na pojedynkach, a obrona w takich czasach wybitnie jej się przyda
Zdobyto: 4 punkty statystyk: +2 OPCM +2 zaklęcia
+
The knife that has pierced my heart, I can’t pull it out Because if I do It’ll send up a huge spray of tears that can’t be stopped
but I can make an explosion

Imię i nazwisko postaci: Fantine Rosier
Skrytka: skrytka
Uzasadnienie: kotek to nieodłączny towarzysz czarownicy
Zdobyto: kot
+

wiem, że pachniała jak Paryż choć nigdy tam nie byłem

Suma punktów statystyk na start: 30
Suma punktów biegłości na start: 75
Suma punktów majętności na start: 0
Wydane punkty doświadczenia: 0
Zdobyto: -

Rachunek: 101-100=1, taką matmę to ja szanuję
Uzasadnienie: w nocy z kwietnia na maj wykazałem się niezwykłymi umiejętnościami w obronie przed czarną magią mordując największego czarnoksiężnika wszech czasów grindelwalda!!!!!
wcale wtedy nie stałem z boku i nie trzymałem kota
Zdobyto: 1 punkt OPCM
+
light the way

Rachunek: 424 - 400 = 24
Uzasadnienie: Trzeba się rozwijać, uczniów chronić i nie tylko

Zdobyto: 4PS do OPCM
+
Isn’t good enough.
Sometimes people deserve more.
Sometimes people deserve
To have their f a i t h rewarded.

Rachunek: 507-500 =7
Uzasadnienie: POJEDYNKUJĘ SIĘ DUŻO, UMIEM SIĘ BRONIĆ
Zdobyto: 5 OPCM
+

pan unosi brew, pan apetyt ma
na krew

Rachunek: ~637 - 20 = 617
Uzasadnienie: Różdżki ni ma, przepadła gdzieś w Hogwarcie, to i o nową trzeba się postarać.
Zdobyto: Różdżka (dosyć sztywna, cyprys +2 opcm, krew Reem +3 z)
+

I'll never close my eyes

Rachunek: 412-400-12
Uzasadnienie: Magnus jest czarnoksiężnikiem, wykonał Próbę Rycerza, rzuca czarnomagiczne zaklęcia i wiernie służy Czarnemu Panu

Zdobyto: 4 punkty statystyk czarnej magii
+
Imię i nazwisko postaci: Magnus Rowle
Biegłość: jasny umysł - poziom I
Ilość wydanych punktów: 2
Uzasadnienie: Rzucając czarnomagiczne zaklęcia, wpływające na umysł, musi potrafić się również przed nimi bronić, wie jak działają, więc powinien potrafić je przełamać, co podparte jest również jego silną wolą
+
Imię i nazwisko postaci: Magnus Rowle
Biegłość: ukrywanie - poziom I
Uzasadnienie: Oddany Rycerz Walpurgii, przyszły Śmierciożerca ukrywał się, czekając na swoje ofiary, musi też umieć poruszać się niepostrzeżenie, by nie zauważyli go wrogowie
+
Powiedz mi, że warto
Że przejdziemy przez to wszystko gładko
Będzie wiosna dla mych dzieci przez kolejne tysiąc lat

Biegłość: jasny umysł - poziom I
Uzasadnienie: Borgin uczy się czarnej magii poświęcając jej niemalże każdą wolną chwile. Jest otwarta na to co ze sobą niesie, a dodatkowo jest znawcą run, a do dokładnego odczytywania run i rozwiązywania różnego rodzaju runicznych zagadek jasność umysłu jej bardzo potrzebna.
+
Imię i nazwisko postaci: Antonia Borgin
Biegłość: ukrywanie - poziom I
Uzasadnienie: Antonia jako Rycerz musi pamiętać o zachowaniu wszelkiej ostrożności. Odrobina nieuwagi może kosztować ją dożywocie w Azkabanie lub śmierć. Dlatego dużą wagę przywiązywała do nauki ukrywania się i skradania. Skrywanie się w cieniu podczas zadań związanych z runami czy nakładaniem klątw. Dodatkowo podczas zadań powierzanych jej jako Rycerzowi szlifowała ów umiejętność tak by mogła zniknąć i o nic nie być podejrzewaną.
prosimy o podanie uzasadnienia, to co wpisałaś to deklaracja potrzeby - piszesz że potrzebujesz ukrywania się, a nas interesuje to, jak się go nauczyłaś
poprawione
Z tego co piszesz Antonia posiadała już biegłość ukrywania się przy tworzeniu kp, nie znalazła ona jednak oddania w jej biegłościach. By teraz ją nabyć – jako nową umiejętność – potrzebujesz do tego fabularnego uzasadnienia wątek/event, lub odegranie zmian w postach wskazujących na to, że Antonina to potrafi.

płaczmy razem na nie! ach, nie dziel ich, niech
wszystko mi samej zostanie
Ostatnio zmieniony przez Antonia Borgin dnia 11.08.17 19:31, w całości zmieniany 1 raz
i tych uścisków, żar co krew wysusza,
wszystkie rozkosze ciała - i cierpienia
wszystkie, jakie znosi dusza

Rachunek: 408-400 = 8
Uzasadnienie: dużo się broniłam na ostatnich pojedynkach z sally i borgią i słucham się tristana

Zdobyto: 4 OPCM
+

seven deadly sins
like a shark I'll be ripping you apart and celebrate
with lots of champagne
✦

Biegłość: Jasny umysł - I
Ilość wydanych punktów: 2PB
Uzasadnienie: Uczę się oklumencji i legilimencji, staram się odkąd pamiętam uczynić umysł nieprzeniknionym! Mam silną wolę, która pomaga mi w utrzymaniu umysłu w iście światłym stanie. Poza tym wynika to z mojego charakteru.
+

the sound of rustling leaves or wind in the trees
and somehow
the solitude just found me there

Rachunek: pragnę wykorzystać posiadany bon na różdżkę!
Uzasadnienie: Alexander postanowił spotkać się z Ulyssesem i razem dobrali Selwynowi nową różdżkę na miejsce tej, którą stracił na Odsieczy.
Zdobyto: różdżka z hikory (+2O), ze rdzeniem z włosa z grzywy jednorożca (+1O, +2L)
+

Alex, you gotta fend for yourself

Rachunek: 50-50=0 :<
Uzasadnienie: prezent od ojca
Zdobyto: sowa
-50PD
Imię i nazwisko postaci: Marine Lestrange
Biegłość: śpiew (wciąż jeszcze poziom II, ale już niedaleko!)
Ilość wydanych punktów: 2 PB
Uzasadnienie: sumiennie uczęszcza na próby hogwarckiego chóru
+

W tym miejscu możesz przelogować się na inne konto i przesłać wiadomość. Pamiętaj, że treść posta zapisywana jest w obrębie danego konta. Aby uniknąć ewentualnej straty, pamiętaj o skopiowaniu treści posta przed przelogowaniem się.