FAQ
Strona 2 z 67 •
1, 2, 3 ... 34 ... 67 

AutorWiadomość
First topic message reminder :
Nie ma głupich pytań (podobno)
FAQ Lista została utworzona na podstawie pytań, na które odpowiadamy najczęściej.
Spis treści
Sprawdzanie kart postaci
Kwestie fabularne
Kwestie techniczne - kody i mechanika
Dział egzystencjalny
Temat służy rozwianiom wątpliwości odnośnie forum, jego mechaniki oraz uniwersum.
Wypowiadając się w tym wątku, upewnij się, czy Twój post rzeczywiście polega na zadaniu pytania, na które istnieje odpowiedź oraz przestrzegaj trzech fundamentalnych zasad:
a) zachowaj kulturę słowa;
b) upewnij się, czy odpowiedź na Twoje pytanie nie wynika wprost z wątków znajdujących się na forum (po tym, jak przejrzysz odpowiednie działy, skorzystaj również z wyszukiwarki);
c) upewnij się, czy odpowiedź na Twoje pytanie nie znajduje się pod żadnym z poniższej listy FAQ.
b) upewnij się, czy odpowiedź na Twoje pytanie nie wynika wprost z wątków znajdujących się na forum (po tym, jak przejrzysz odpowiednie działy, skorzystaj również z wyszukiwarki);
c) upewnij się, czy odpowiedź na Twoje pytanie nie znajduje się pod żadnym z poniższej listy FAQ.
1. Sprawdzanie kart postaci
2. Kwestie fabularne
3. Kwestie techniczne (mechanika i kody)
4. Dział egzystencjalny
2. Kwestie fabularne
3. Kwestie techniczne (mechanika i kody)
4. Dział egzystencjalny
Ostatnio zmieniony przez Mistrz gry dnia Sro 17 Lip 2019 - 23:27, w całości zmieniany 1 raz
Zawód : naczelny mąciciel
Czystość krwi : n/d
Stan cywilny : n/d
Do you wanna live forever?
OPCM : 99
UROKI : 99
ALCHEMIA : 99
UZDRAWIANIE : 99
TRANSMUTACJA : 99
CZARNA MAGIA : 99
ZWINNOŚĆ : 0
SPRAWNOŚĆ : 0
Genetyka : Czarodziej

Konta specjalne

Odpowiada za to żywotność, która połączona jest ze statystyką sprawności. Obliczając żywotność bierze się wszak pod uwagę sprawność.
Tak, trzeba wykupić tutaj odpowiedni poziom biegłości, półolbrzym, który nigdy nie pił alkoholu wciąż może upić się szybciej od kogoś o mniejszej masie, ale mającego w tym zakresie nieco większe doświadczenie.
I tak, karta zmiany działa na biegłości, pamiętaj tylko, że anatomia nie jest jedynie rzeczą niezbędną do rzucania zaklęć, ale także wiedzą o budowie człowieka. <3
Tak, trzeba wykupić tutaj odpowiedni poziom biegłości, półolbrzym, który nigdy nie pił alkoholu wciąż może upić się szybciej od kogoś o mniejszej masie, ale mającego w tym zakresie nieco większe doświadczenie.
I tak, karta zmiany działa na biegłości, pamiętaj tylko, że anatomia nie jest jedynie rzeczą niezbędną do rzucania zaklęć, ale także wiedzą o budowie człowieka. <3
Zawód : pośrednik nielegalnych transakcji
Czystość krwi : Czysta
Stan cywilny : Kawaler
You’ll find my crown on the head of a creature
And my name on the lips of the dead
OPCM : 14
UROKI : 16
ALCHEMIA : 0
UZDRAWIANIE : 0
TRANSMUTACJA : 0
CZARNA MAGIA : 35
ZWINNOŚĆ : 4
SPRAWNOŚĆ : 2

Nieaktywni

O nie, ten alkohol mi wszystko psuje :solol: ale dzięki za odpowiedź 

( i need your teeth )
in me, slow and vicious, to tell me my armor is just skin, bones, only bones
Zawód : nauczycielka zielarstwa
Stan cywilny : Zamężna
ty jesteś tym co księżyc
od dawien dawna znaczył
tobą jest co słońce
kiedykolwiek zaśpiewa
OPCM : 25
UROKI : 11
ALCHEMIA : 5
UZDRAWIANIE : 5
TRANSMUTACJA : 5
CZARNA MAGIA : 0
ZWINNOŚĆ : 3
SPRAWNOŚĆ : 3
Genetyka : Czarownica

Martwi/Uwięzieni/Zaginieni

ja za to mam pewne pytanie odnośnie ubioru - przeczytałam temat z modą dwukrotnie, ale zastanawiam się dalej jakie buty właściwie noszą czarownice, skoro mentalnie i tak jesteśmy troszkę wstecz? wspomniane są cienkie szpilki i buty z odkrytym palcem, i tutaj mam pewne wątpliwości: czy są one popularne wśród czarownic? do tej pory zakładałam, być może błędnie, że niekoniecznie i że raczej noszą niewysoki obcasik, dlatego chciałam zapytać czy mogę założyć, że jako projektantka nadążam za trendami mugoli i posiadam w swojej garderobie szpilki/wysoki obcas? 

Zawód : projektantka
Stan cywilny : Panna
She smelled like white roses and felt as fragile and satiny as her dress.
OPCM : 9
UROKI : 10
UZDRAWIANIE : 1
TRANSMUTACJA : 8
ZWINNOŚĆ : 5
SPRAWNOŚĆ : 1
Genetyka : Półwila

Neutralni

Jaką umiejętność trzeba mieć do latania na dywanie?
Gość

Gość
Solene, jako projektant możesz zdecydować, jak chcesz kształtować modę. Jak najbardziej możesz założyć, że zwróciłaś uwagę na pewne modne u mugoli obuwie i postanowić je wprowadzić do świata czarodziejów. Jednakże na temat mody powstał artykuł do Czarownicy, który z pewnością rozwieje część wątpliwości. Na przyszłość też polecam śledzić właśnie gazety, bo poruszane w nich są podobne kwestie.
Saladin, umiejętność latania na dywanie.

Saladin, umiejętność latania na dywanie.

Nieaktywni

super, dzięki!
mam jeszcze jedno pytanie odnośnie zmiany zawodu z alchemika na uzdrowiciela. na jedno i drugie potrzebny jest kurs, chociaż statystyki są w miarę podobne i zresztą zaznaczałam w karcie, że Estelle zaczęła fascynować się anatomią/leczniczą dużo wcześniej niż samą alchemią. jest zatem szansa, by ominąć pięcioletni kurs na uzdrowiciela i pracować od czasu do czasu jako pomocnik uzdrowicieli, np rozgrywając fabularnie szkolenie/rozmowę z którymś z nich?
mam jeszcze jedno pytanie odnośnie zmiany zawodu z alchemika na uzdrowiciela. na jedno i drugie potrzebny jest kurs, chociaż statystyki są w miarę podobne i zresztą zaznaczałam w karcie, że Estelle zaczęła fascynować się anatomią/leczniczą dużo wcześniej niż samą alchemią. jest zatem szansa, by ominąć pięcioletni kurs na uzdrowiciela i pracować od czasu do czasu jako pomocnik uzdrowicieli, np rozgrywając fabularnie szkolenie/rozmowę z którymś z nich?
Zawód : projektantka
Stan cywilny : Panna
She smelled like white roses and felt as fragile and satiny as her dress.
OPCM : 9
UROKI : 10
UZDRAWIANIE : 1
TRANSMUTACJA : 8
SPRAWNOŚĆ : 1
Genetyka : Półwila

Neutralni

Niestety nie ma takiej możliwości - podobnie jak w prawdziwym życiu, do oficjalnego wykonywania zawodu uzdrowiciela potrzebne są uprawnienia, a je otrzymuje się dopiero w momencie ukończenia kursu.
a gniew twój bezsilny niech będzie jak morze
ilekroć usłyszysz głos poniżonych i bitych
Zawód : auror
Czystość krwi : Szlachetna
żyjąc - pomimo
żyjąc - przeciw
wyrzucam sobie grzech niepamięci
żyjąc - przeciw
OPCM : 41
UROKI : 25
CZARNA MAGIA : 1
ZWINNOŚĆ : 6
SPRAWNOŚĆ : 7

Nieaktywni

Wiem, tęskniliście
Nie znam się za bardzo na specyfice sów pocztowych, ale jak siostra Quenia wysłała mu sowę podczas akcji w Wywernie, to ta sowa mogłaby go znaleźć w szpitalu czy nie ma takiej opcji??

no one cares

Zawód : zbir
Czystość krwi : Półkrwi
- Kup mi whiskey.
- Będziesz pił whiskey? Jest 10 rano.
- W takim razie kup whiskey i płatki.
- Będziesz pił whiskey? Jest 10 rano.
- W takim razie kup whiskey i płatki.
OPCM : 2
UROKI : 2
ZWINNOŚĆ : 0
SPRAWNOŚĆ : 42
Genetyka : Półolbrzym

Nieaktywni

Ja też mam pytanie, też trochę zwierzęce, ale chodzi o animagów (trochęśmieszne), może przyda się nie tylko mi!
Mamy sytuację, gdzie animag ma już 15 punktów w transmutacji i nie musi rzucać kością na powodzenie przemiany. Czy w takim przypadku animag może przemienić się w swoją zwierzęcą formę i wykonać oprócz tego akcję, której możliwości wykonania został pozbawiony, gdy musiał rzucać kością?
Mamy sytuację, gdzie animag ma już 15 punktów w transmutacji i nie musi rzucać kością na powodzenie przemiany. Czy w takim przypadku animag może przemienić się w swoją zwierzęcą formę i wykonać oprócz tego akcję, której możliwości wykonania został pozbawiony, gdy musiał rzucać kością?

Ja nie przeczuwałam, tyś nie odgadł, że
Nasze serca świecą w mroku
Nasze serca świecą w mroku
Zawód : Magibotanik
Czystość krwi : Półkrwi
Stan cywilny : Wdowa
didn't i show i cared?
i do
oh, i do
i do
oh, i do
OPCM : 11
UROKI : 4
ALCHEMIA : 13
TRANSMUTACJA : 20
ZWINNOŚĆ : 5/45
SPRAWNOŚĆ : 0
Genetyka : Czarownica

Nieaktywni

Oli, myślę, że jest to na tyle mało istotne dla całego świata i fabuły, że możesz uznać, jak Ci wygodniej.
Eileen, to już zależy indywidualnie od Mistrza Gry. Ma na to wpływ chociażby przyjęta długość kolejki, jeśli to kilka sekund, jak na przykład pojedynek, to wykonanie dwóch akcji w jednym poście nie powinno być możliwe, jeśli natomiast jest to wydarzenie, gdzie kolejka trwa dłużej niż minutę, to raczej nie powinno być problemu. Ale mówię, zależy to od Mistrza Gry i najlepiej w takich przypadkach pytać go o to indywidualnie.
Eileen, to już zależy indywidualnie od Mistrza Gry. Ma na to wpływ chociażby przyjęta długość kolejki, jeśli to kilka sekund, jak na przykład pojedynek, to wykonanie dwóch akcji w jednym poście nie powinno być możliwe, jeśli natomiast jest to wydarzenie, gdzie kolejka trwa dłużej niż minutę, to raczej nie powinno być problemu. Ale mówię, zależy to od Mistrza Gry i najlepiej w takich przypadkach pytać go o to indywidualnie.

Nieaktywni

Mam takie dość niemądre pytanie... czy można opisywać rodzinę matki jeśli ma się na nią wizję czy jedynie rodzinę, której nazwisko postać nosi? :D

just fake the smile
Zawód : hodowca i treser chartów angielskich
Stan cywilny : Zamężna
Tygrys, tygrys w puszczach nocy
Świeci blaskiem pełnym mocy.
Czyj wzrok, czyja dłoń przelała
Grozę tę w symetrię ciała?
Świeci blaskiem pełnym mocy.
Czyj wzrok, czyja dłoń przelała
Grozę tę w symetrię ciała?
OPCM : 19
UROKI : 11
ZWINNOŚĆ : 2
SPRAWNOŚĆ : 5
Genetyka : Zwierzęcousty

Nieaktywni

Można opisywać tylko nazwiska, które postacie noszą, ewentualnie w przypadku kobiet, nosiły przed ślubem.

Nieaktywni

Czy ratownikiem medycznym można być jedynie z ramienia Ministerstwa, czy można też ze szpitala?

When you're standing on the crossroads that you cannot comprehend - just remember that death is not the end
Zawód : łącznik z duchami w MM
Stan cywilny : Wdowiec
Death is not the end.
OPCM : 10
UROKI : 20
CZARNA MAGIA : 5
SPRAWNOŚĆ : 6
Genetyka : Zwierzęcousty

Nieaktywni

Dlaczego nie można grać wampirem?
Wampiry jak ze Zmierzchu lub Marvela to oczywista kwestia, ale w HP były wampiry. To jest spowodowane tym, że są one biednie opisane czy dlaczego?
Wampiry jak ze Zmierzchu lub Marvela to oczywista kwestia, ale w HP były wampiry. To jest spowodowane tym, że są one biednie opisane czy dlaczego?
Gość

Gość
Louvel, Czarodziejskie Pogotowie Ratunkowe jest częścią Ministerstwa Magii, a dokładniej - Departamentu Kontroli Magicznej. Więcej o nim (i o jego współpracy z Mungiem) przeczytasz w odpowiednim temacie. Bezpośrednio w Mungu pracują stricte uzdrowiciele. Informacje o ich pracy i poprzedzającym ją szkoleniu znajdziesz tutaj.
William, wampiry w tym uniwersum są samotnikami; trzymają się z dala od ludzi, a gdy tylko się do nich zbliżają, interweniuje Ministerstwo Magii. Taka postać nie ma więc na forum racji bytu - zgodnie z lore, nie miałaby możliwości prowadzenia jakichkolwiek rozgrywek. Co więcej, wampiry nie są grywalną genetyką także w związku z planowaną fabułą forum - najprawdopodobniej nie ulegnie więc to zmianie.
William, wampiry w tym uniwersum są samotnikami; trzymają się z dala od ludzi, a gdy tylko się do nich zbliżają, interweniuje Ministerstwo Magii. Taka postać nie ma więc na forum racji bytu - zgodnie z lore, nie miałaby możliwości prowadzenia jakichkolwiek rozgrywek. Co więcej, wampiry nie są grywalną genetyką także w związku z planowaną fabułą forum - najprawdopodobniej nie ulegnie więc to zmianie.
a gniew twój bezsilny niech będzie jak morze
ilekroć usłyszysz głos poniżonych i bitych
Zawód : auror
żyjąc - pomimo
żyjąc - przeciw
żyjąc - przeciw
OPCM : 41
UROKI : 25
ZWINNOŚĆ : 6
SPRAWNOŚĆ : 7

Nieaktywni

Strona 2 z 67 • 1, 2, 3 ... 34 ... 67
FAQ
Szybka odpowiedź
W tym miejscu możesz przelogować się na inne konto i przesłać wiadomość. Pamiętaj, że treść posta zapisywana jest w obrębie danego konta. Aby uniknąć ewentualnej straty, pamiętaj o skopiowaniu treści posta przed przelogowaniem się.
Obecnie zalogowany jako:
Zmień konto