FAQ
AutorWiadomość
First topic message reminder :
Nie ma głupich pytań (podobno)
FAQ Lista została utworzona na podstawie pytań, na które odpowiadamy najczęściej.
Spis treści
Sprawdzanie kart postaci
Kwestie fabularne
Kwestie techniczne - kody i mechanika
Dział egzystencjalny
Temat służy rozwianiom wątpliwości odnośnie forum, jego mechaniki oraz uniwersum.
Wypowiadając się w tym wątku, upewnij się, czy Twój post rzeczywiście polega na zadaniu pytania, na które istnieje odpowiedź oraz przestrzegaj trzech fundamentalnych zasad:
a) zachowaj kulturę słowa;
b) upewnij się, czy odpowiedź na Twoje pytanie nie wynika wprost z wątków znajdujących się na forum (po tym, jak przejrzysz odpowiednie działy, skorzystaj również z wyszukiwarki);
c) upewnij się, czy odpowiedź na Twoje pytanie nie znajduje się pod żadnym z poniższej listy FAQ.
b) upewnij się, czy odpowiedź na Twoje pytanie nie wynika wprost z wątków znajdujących się na forum (po tym, jak przejrzysz odpowiednie działy, skorzystaj również z wyszukiwarki);
c) upewnij się, czy odpowiedź na Twoje pytanie nie znajduje się pod żadnym z poniższej listy FAQ.
1. Sprawdzanie kart postaci
2. Kwestie fabularne
3. Kwestie techniczne (mechanika i kody)
4. Dział egzystencjalny
2. Kwestie fabularne
3. Kwestie techniczne (mechanika i kody)
4. Dział egzystencjalny
Ostatnio zmieniony przez Mistrz gry dnia 17.07.19 23:27, w całości zmieniany 1 raz
Zawód : naczelny mąciciel
Czystość krwi : n/d
Stan cywilny : n/d
Do you wanna live forever?
OPCM : 99
UROKI : 99
ALCHEMIA : 99
UZDRAWIANIE : 99
TRANSMUTACJA : 99
CZARNA MAGIA : 99
ZWINNOŚĆ : 0
SPRAWNOŚĆ : 0
Genetyka : Czarodziej

Konta specjalne

Niestety nie. Zgodnie z obowiązującym przy osiągnięciu opisem do najbliższej rodziny zaliczają się rodzice, rodzeństwo, małżonkowie, dzieci.

pan unosi brew, pan apetyt ma
na krew
Zawód : Niewymowny
Czystość krwi : Czysta
Stan cywilny : Kawaler
Tańcz na me skinienie, rozświetl czernię nocy, rozgoń mroczne cienie, oświetl drogi kręte, ciemne skrzyżowania, a pobocza wyrwij z nocy panowania.
OPCM : 40
UROKI : 25
ALCHEMIA : 3
UZDRAWIANIE : 0
TRANSMUTACJA : 0
CZARNA MAGIA : 60
ZWINNOŚĆ : 5
SPRAWNOŚĆ : 8
Genetyka : Jasnowidz

Śmierciożercy

Muszę uzupełnić biegłości i mam pytanie
Alivia urodziła się w listopadzie 1950 roku, nie skończyła więc jeszcze 6 lat ale przy zmianie roku fabularnego, wszystkie postacie proszone były o zmianę wieku na taki, jaki będą miały w tym obecnym. I teraz moje zapytanie brzmi: mam liczyć Livce biegłości od wieku jaki ma rocznikowo czy faktycznie? Bo różnica między nimi to 4PB
Z góry dziękuję za odpowiedź 

Gość

Gość
Liczymy faktyczny wiek. Alivia dostanie punkty, kiedy będzie miała urodziny.

o u t g r o w n
Zawód : Arystokrata, smokolog
Czystość krwi : Szlachetna
Stan cywilny : Żonaty
the death of a beautiful woman is, unquestionably, the most poetical topic in the world
UROKI : 30
ALCHEMIA : 0
TRANSMUTACJA : 1
CZARNA MAGIA : 65
ZWINNOŚĆ : 10
SPRAWNOŚĆ : 10

Śmierciożercy

Hej morsiki, znów ja
(Roman prześladowca)
Ogółem to wzięłam się z moim kochanym lusterkiem za starą czarę i w opisie mechaniki był fragment o użyciu zaklęcia Renervarte:
Niestety tego zaklęcia nie ma już w spisie, więc nie wiem za bardzo co robić. Czy poprowadzić dalej ten wątek według własnego uznania rzucając zaklęcie jakie mi podpasuje, czy może wy moglibyście mi jakimś go zastąpić?
Łapcie też link do całej Czary, jeśli komuś byłby potrzebny
Edit: Dzięki wielkie

Ogółem to wzięłam się z moim kochanym lusterkiem za starą czarę i w opisie mechaniki był fragment o użyciu zaklęcia Renervarte:
Czara Ognia napisał:
- opis opcji 1:
Aby uratować czarodzieja należy poprawnie rzucić zaklęcie Renervate, na co oboje macie tylko jedną próbę. Po nieudanym rzuceniu zaklęcia możecie próbować udzielić szybkiej pierwszej pomocy (ST 60, do rzutu dodawana jest biegłość anatomii). Nieudany rzut skutkuje jego śmiercią.
Niestety tego zaklęcia nie ma już w spisie, więc nie wiem za bardzo co robić. Czy poprowadzić dalej ten wątek według własnego uznania rzucając zaklęcie jakie mi podpasuje, czy może wy moglibyście mi jakimś go zastąpić?

Łapcie też link do całej Czary, jeśli komuś byłby potrzebny
Edit: Dzięki wielkie

Anguis in herba
![]()

But I'm holding on for dear life
Won't look down, won't open my eyes
'Cause I'm just holding on for tonight
Won't look down, won't open my eyes
'Cause I'm just holding on for tonight
Ostatnio zmieniony przez Rowan Yaxley dnia 22.07.17 22:38, w całości zmieniany 1 raz
Zawód : Tłumacz i nauczyciel języków obcych, były koroner
Stan cywilny : Wdowa
When the fires,
when the fires are consuming you
And your sacred stars
won't be guiding you
I got blood, I got blood,
blood on my name
when the fires are consuming you
And your sacred stars
won't be guiding you
I got blood, I got blood,
blood on my name
OPCM : 5
UROKI : 11
UZDRAWIANIE : 5
CZARNA MAGIA : 15
ZWINNOŚĆ : 9
Genetyka : Czarownica

Nieaktywni

Po prostu użyj zaklęcia, które ma właściwości cucące z omdlenia - jak poprzednie renervarte.

o u t g r o w n
the death of a beautiful woman is, unquestionably, the most poetical topic in the world

Śmierciożercy

Nie chcę fakapować, toteż zamiast działać pierw się zapytam.
Rzucono na mnie zaklęcie (z szaloną wręcz skutecznością, acz nie krytycznym sukcesem), które w opisie ma możliwość przełamania (ST=CMx2). Jako że w CM mam piękne, okrąglutkie 0, wnioskuję że stopień trudności uzależniam od rzucającego (w tym wypadku ST=20x2=40).
Zatem... Jeżeli suma oczek zaklęcia to 117, powinnam użyć protego maximy gdzie ST to 80, co mam zrobić z tym progiem przełamania?
Rzucono na mnie zaklęcie (z szaloną wręcz skutecznością, acz nie krytycznym sukcesem), które w opisie ma możliwość przełamania (ST=CMx2). Jako że w CM mam piękne, okrąglutkie 0, wnioskuję że stopień trudności uzależniam od rzucającego (w tym wypadku ST=20x2=40).
Zatem... Jeżeli suma oczek zaklęcia to 117, powinnam użyć protego maximy gdzie ST to 80, co mam zrobić z tym progiem przełamania?
make me
believe
Zawód : Magizoolog stacjonarny, pretendentka do nagrody Darwina
Stan cywilny : Panna
When I walking brother don't you forget
It ain't often you'll ever find a friend
OPCM : 6
UROKI : 19
ALCHEMIA : 1
TRANSMUTACJA : 5
CZARNA MAGIA : 0
SPRAWNOŚĆ : 4

Nieaktywni

Jeśli się nie obronisz i zaklęcie w Ciebie trafi: wówczas możesz próbować je przełamać siłą umysłu stosując test na jasny umysł.
Przypominam, że brak biegłości jasny umysł skutkuje karą do rzutu -50.
Przypominam, że brak biegłości jasny umysł skutkuje karą do rzutu -50.

o u t g r o w n

Śmierciożercy

Dzięki śliczne, to rozwiązuje kilka moich dalszych pytań, jednak wykażę się tutaj niestety kolejną porcją nieuwagi - wspomniany test na jasna wolę wymaga ode mnie rzutu kością o podanym ST?
make me
believe

Nieaktywni

W zaklęciach takich jak Drętwota, Petrificus Totalus lub Servio ST przebudzenia się to zawsze podwojona statystyka nie Twoja, a osoby, która rzucała zaklęcie - im wyższa jest statystyka rzucającego zaklęcie, tym silniejszy jest rzucony urok, a co za tym idzie, trudniej się z niego wybudzić. Do wyniku rzutu dodaje się bonus (lub karę) przysługujący za biegłość jasny umysł. Jako że Twoja postać jej nie posiada, do rzutu dolicz karę -50. Tak jak mówisz, w tym przypadku ST przełamania zaklęcia przez Twoją postać jest równe 40, ale musisz wyrzucić co najmniej 90 oczek, bo masz dużą karę do rzutu za nieposiadanie odpowiedniej biegłości.
a gniew twój bezsilny niech będzie jak morze
ilekroć usłyszysz głos poniżonych i bitych
Zawód : auror
żyjąc - pomimo
żyjąc - przeciw
wyrzucam sobie grzech niepamięci
żyjąc - przeciw
wyrzucam sobie grzech niepamięci
OPCM : 41
UROKI : 25
CZARNA MAGIA : 1
ZWINNOŚĆ : 6
SPRAWNOŚĆ : 7

Nieaktywni

Pięknie dziękuję! 

make me
believe

Nieaktywni

A ja mam zapytanie jak to jest na forum z kwestią wilkołactwa od urodzenia. W opisie nie ma nic na ten temat ale HP wikia mówi, że można się wilkołakiem urodzić. Uznajemy to więc za możliwe?

You know that hiding ain't gonna keep you safe,
Because the tears on your face,
They leak and leave a trace,
So just when you think the true love's begun, run!
Because the tears on your face,
They leak and leave a trace,
So just when you think the true love's begun, run!
Zawód : Opiekunka hipogryfów
Bycie stałym punktem we wciąż zmieniającym się świecie, jest największym wyczynem wojownika.
OPCM : 13
UROKI : 12
UZDRAWIANIE : 5
ZWINNOŚĆ : 8 (14)
SPRAWNOŚĆ : 5 (11)
Genetyka : Wilkołak

Nieaktywni

Angielska wikipedia, która jest źródłem dużo lepszym od tej polskiej, mówi jedynie o ukąszeniach wilkołaków. I to wersji angielskiej wiki jednak się trzymamy.
Zawód : pośrednik nielegalnych transakcji
You’ll find my crown on the head of a creature
And my name on the lips of the dead
And my name on the lips of the dead
OPCM : 14
UROKI : 16
CZARNA MAGIA : 35
ZWINNOŚĆ : 4
SPRAWNOŚĆ : 2

Nieaktywni

Mam pytanie - w sklepiku MG istnieje taka ingrediencja jako serce jak "róg garboroga" zaś w temacie "Eliksiry i ingrediencje" coś takiego nie istnieje. Jest za to "róg graboroga".
To literówka czy to specjalnie? |:
To literówka czy to specjalnie? |:
Zawód : Alchemik, złodziej
Czystość krwi : Półkrwi
Stan cywilny : Zaręczony
Śmierć będzie ostatnim wrogiem, który zostanie zniszczony.
UROKI : 2
ALCHEMIA : 33
CZARNA MAGIA : 6

Nieaktywni

To literówka, musiałam się pomylić przy porządkowaniu ingrediencji. Zaraz to poprawię. Takie drobnostki lepiej zgłaszać w aktualizacjach
.

Ja nie przeczuwałam, tyś nie odgadł, że
Nasze serca świecą w mroku
Nasze serca świecą w mroku
Zawód : Magibotanik
Czystość krwi : Półkrwi
Stan cywilny : Wdowa
didn't i show i cared?
i do
oh, i do
i do
oh, i do
OPCM : 11
UROKI : 4
ALCHEMIA : 13
TRANSMUTACJA : 20
ZWINNOŚĆ : 5/45
Genetyka : Czarownica

Nieaktywni

Głównie pytanie, ale pojawi się też luźna propozycja.
Czy w związku ze zmianami odnośnie rozliczania wątków z pracą jest możliwość, że te kwietniowe będzie można rozliczyć jeszcze podczas trwania fabularnego maja, który jak wiadomo już za rogiem? Mam rozpoczęte takie sesje, których raczej nie zdążę przeprowadzić do jego rozpoczęcia, a że o zmianach nie było wiadomo wcześniej - nie mogliśmy wiedzieć, że trzeba się sprężać! To samo z opowiadaniem dotyczącym pracy - u Yvette mam je jeszcze do napisania, a akurat przez najbliższe dni nie będę miała takiej możliwości.
I mam też drobną propozycję zmiany; może logiczniejsze byłoby wstawianie podsumowania Morsa Giganta po terminie, do którego można jeszcze zaczynać wątki z poprzedniego miesiąca?
Morsmordre napisał:Ze względu na to, że znaczenie punktów majętności wzrosło, muszą zostać poddane kontroli mistrza gry. Oznacza to, że z początkiem każdego miesiąca - już w trakcie jego trwania - mistrz gry przeliczy bilans punktów posiadanych przez postać poprzedniego miesiąca i zostawi w temacie odpowiednią adnotację. W konsekwencji tej zmiany nie będzie już możliwe rozliczanie wątków oraz postów z pracą za miesiące inne niż aktualny.
Czy w związku ze zmianami odnośnie rozliczania wątków z pracą jest możliwość, że te kwietniowe będzie można rozliczyć jeszcze podczas trwania fabularnego maja, który jak wiadomo już za rogiem? Mam rozpoczęte takie sesje, których raczej nie zdążę przeprowadzić do jego rozpoczęcia, a że o zmianach nie było wiadomo wcześniej - nie mogliśmy wiedzieć, że trzeba się sprężać! To samo z opowiadaniem dotyczącym pracy - u Yvette mam je jeszcze do napisania, a akurat przez najbliższe dni nie będę miała takiej możliwości.
I mam też drobną propozycję zmiany; może logiczniejsze byłoby wstawianie podsumowania Morsa Giganta po terminie, do którego można jeszcze zaczynać wątki z poprzedniego miesiąca?

psithurism (n.)
the sound of rustling leaves or wind in the trees
the sound of rustling leaves or wind in the trees
Zawód : mistrz różdżkarstwa, numerolog
and somehow
the solitude just found me there
OPCM : 20
UROKI : 20
CZARNA MAGIA : 1
ZWINNOŚĆ : 5

Nieaktywni

FAQ
Szybka odpowiedź
W tym miejscu możesz przelogować się na inne konto i przesłać wiadomość. Pamiętaj, że treść posta zapisywana jest w obrębie danego konta. Aby uniknąć ewentualnej straty, pamiętaj o skopiowaniu treści posta przed przelogowaniem się.
Obecnie zalogowany jako:
Zmień konto