FAQ
AutorWiadomość
First topic message reminder :
Nie ma głupich pytań (podobno)
FAQ Lista została utworzona na podstawie pytań, na które odpowiadamy najczęściej.
Spis treści
Sprawdzanie kart postaci
Kwestie fabularne
Kwestie techniczne - kody i mechanika
Dział egzystencjalny
Temat służy rozwianiom wątpliwości odnośnie forum, jego mechaniki oraz uniwersum.
Wypowiadając się w tym wątku, upewnij się, czy Twój post rzeczywiście polega na zadaniu pytania, na które istnieje odpowiedź oraz przestrzegaj trzech fundamentalnych zasad:
a) zachowaj kulturę słowa;
b) upewnij się, czy odpowiedź na Twoje pytanie nie wynika wprost z wątków znajdujących się na forum (po tym, jak przejrzysz odpowiednie działy, skorzystaj również z wyszukiwarki);
c) upewnij się, czy odpowiedź na Twoje pytanie nie znajduje się pod żadnym z poniższej listy FAQ.
b) upewnij się, czy odpowiedź na Twoje pytanie nie wynika wprost z wątków znajdujących się na forum (po tym, jak przejrzysz odpowiednie działy, skorzystaj również z wyszukiwarki);
c) upewnij się, czy odpowiedź na Twoje pytanie nie znajduje się pod żadnym z poniższej listy FAQ.
1. Sprawdzanie kart postaci
2. Kwestie fabularne
3. Kwestie techniczne (mechanika i kody)
4. Dział egzystencjalny
2. Kwestie fabularne
3. Kwestie techniczne (mechanika i kody)
4. Dział egzystencjalny
Ostatnio zmieniony przez Mistrz gry dnia 17.07.19 23:27, w całości zmieniany 1 raz
Zawód : naczelny mąciciel
Czystość krwi : n/d
Stan cywilny : n/d
Do you wanna live forever?
OPCM : 99
UROKI : 99
ALCHEMIA : 99
UZDRAWIANIE : 99
TRANSMUTACJA : 99
CZARNA MAGIA : 99
ZWINNOŚĆ : 0
SPRAWNOŚĆ : 0
Genetyka : Czarodziej

Konta specjalne

Nie, teraz tego nie ma. Warunki teleportacji określa zawsze mistrz gry i nie ma ani biegłości ani umiejętności ani statystyki, która mogłaby w tym pomóc. Wydarzenia to z reguły sytuacje stresowe tak samo jak walka.

bo ty jesteś
prządką
prządką
Zawód : Szeptucha
Czystość krwi : Czysta
Stan cywilny : Panna
wdarły się znowu upiory w twój sen
OPCM : 0
UROKI : 0
ALCHEMIA : 26
UZDRAWIANIE : 36
TRANSMUTACJA : 25
CZARNA MAGIA : 1
ZWINNOŚĆ : 10/60
SPRAWNOŚĆ : 5/5
Genetyka : Jasnowidz

Sojusznik Rycerzy Walpurgii

To znowu ja. Mam pytanie odnośnie tych anomalii i świata należącego do odważnych - to wszystko wydarzyło się w nocy z 30.04 na 01.05, Quenio natomiast ma kisnąć w szpitalu do 10.05, a 03.05 ma ponoć mieć przesłuchanie i stąd moje pytanie czy założyć, że po obudzeniu się w miejscu X i rozegraniu tam wątku powrócił on do szpitala?? W tym samym dniu??
wolę się jednak upewnić, żeby babola nie walnąć :sad:

( i need your teeth )
in me, slow and vicious, to tell me my armor is just skin, bones, only bones
Zawód : nauczycielka zielarstwa
Stan cywilny : Zamężna
ty jesteś tym co księżyc
od dawien dawna znaczył
tobą jest co słońce
kiedykolwiek zaśpiewa
OPCM : 25
UROKI : 11
ALCHEMIA : 5
UZDRAWIANIE : 5
TRANSMUTACJA : 5
CZARNA MAGIA : 0
ZWINNOŚĆ : 3
SPRAWNOŚĆ : 3
Genetyka : Czarownica

Martwi/Uwięzieni/Zaginieni

Anomalie nie są litościwe i wyrwały połamanego Quentina ze szpitala. :c Możesz jak najbardziej założyć, że Quen po rozegraniu wątku trafia z powrotem do Munga; w ogólnomajowym wydarzeniu jest nawet zaznaczone, że napisanie w nim posta jest wskazane. Co do przesłuchania, z wiadomych przyczyn w Ministerstwie Magii zapanował aktualnie skrajny chaos - a takie sprawy jak przesłuchania zeszły teraz na drugi plan i powypadały wszystkim z głów. Póki co możesz bez przeszkód założyć, że nikt nie odzywa się do Quentina w sprawie tych przesłuchań; jeżeli sytuacja ulegnie zmianie i Ministerstwo sobie o nim przypomni, z pewnością dowiesz się o tym jako pierwsza!
(A jeśli Quen chciałby sam o tym przypomnieć Ministerstwu, to temat z sową mistrza gry stoi otworem.)
(A jeśli Quen chciałby sam o tym przypomnieć Ministerstwu, to temat z sową mistrza gry stoi otworem.)
a gniew twój bezsilny niech będzie jak morze
ilekroć usłyszysz głos poniżonych i bitych
Zawód : auror
Czystość krwi : Szlachetna
Stan cywilny : Kawaler
żyjąc - pomimo
żyjąc - przeciw
wyrzucam sobie grzech niepamięci
żyjąc - przeciw
wyrzucam sobie grzech niepamięci
OPCM : 41
UROKI : 25
ALCHEMIA : 0
UZDRAWIANIE : 0
TRANSMUTACJA : 0
ZWINNOŚĆ : 6
SPRAWNOŚĆ : 7

Nieaktywni

Ok, dzięki bardzo za wyjaśnienia, już wszystko jasne jak błysk avady
wcale nie piszę tego z konta zakonniczki

( i need your teeth )
in me, slow and vicious, to tell me my armor is just skin, bones, only bones
Zawód : nauczycielka zielarstwa
Stan cywilny : Zamężna
ty jesteś tym co księżyc
od dawien dawna znaczył
tobą jest co słońce
kiedykolwiek zaśpiewa
OPCM : 25
ALCHEMIA : 5
TRANSMUTACJA : 5
ZWINNOŚĆ : 3

czy - przy spełnieniu wszystkich pozostałych warunków, czyli anatomia i statystyki leczenia - można rzucać zaklęcia lecznicze na samego siebie?

seven deadly sins
Zawód : Kochanica nestora, westalka Fantasmagorii
Stan cywilny : Wdowa
no way you'll see me crawl
like a shark I'll be ripping you apart and celebrate
with lots of champagne
✦
with lots of champagne
✦
OPCM : 40
UROKI : 6
CZARNA MAGIA : 61
ZWINNOŚĆ : 21
SPRAWNOŚĆ : 8

Śmierciożercy

Można, oczywiście nie zapominając o karach przysługujących za obrażenia!

o u t g r o w n
Zawód : Arystokrata, smokolog
Stan cywilny : Żonaty
the death of a beautiful woman is, unquestionably, the most poetical topic in the world
UROKI : 30
TRANSMUTACJA : 1
CZARNA MAGIA : 65
ZWINNOŚĆ : 10
SPRAWNOŚĆ : 10

Śmierciożercy

Tak mi się przypomniało, że w którymś momencie fabularnego kwietnia było zadanko żeby wysłać krótkie teksty o wpływie wyjścia z MKCz na zawód postaci. Właściwie to co z nimi?
Raczej nie ma jak ich publikować, ale je pisaliśmy 

psithurism (n.)
the sound of rustling leaves or wind in the trees
the sound of rustling leaves or wind in the trees
Zawód : mistrz różdżkarstwa, numerolog
and somehow
the solitude just found me there
OPCM : 20
UROKI : 20
ZWINNOŚĆ : 5
SPRAWNOŚĆ : 10

Nieaktywni

Mam wrażenie, że przeczytałam już wszystko (chociaż jest tutaj tyle informacji, że jakaś mogła mi umknąć!) i nie znalazłam odpowiedzi, więc spytam:
Wiem, że do Departamentu Tajemnic można dostać się jedynie fabularnie, poprzez osiągnięcia naukowe (artykuły, przeprowadzenie badań, coś jeszcze można dodać do tej listy?). Chciałabym rozwijać swoją postać pod kątem próby dostania się do DT, a w szczególności do Sali Czasu (współpracują z Salą Przepowiedni, co bardzo mi odpowiada) - zastanawiam się więc w jakie biegłości i statystyki najlepiej zainwestować?
Dodam, że badania Morrigan dotyczyć będą spowalnia czasu.
Wiem, że do Departamentu Tajemnic można dostać się jedynie fabularnie, poprzez osiągnięcia naukowe (artykuły, przeprowadzenie badań, coś jeszcze można dodać do tej listy?). Chciałabym rozwijać swoją postać pod kątem próby dostania się do DT, a w szczególności do Sali Czasu (współpracują z Salą Przepowiedni, co bardzo mi odpowiada) - zastanawiam się więc w jakie biegłości i statystyki najlepiej zainwestować?
Dodam, że badania Morrigan dotyczyć będą spowalnia czasu.
Gość

Gość
A ja mam takie zapytanie - czy możliwe jest, że w rozpoczętym temacie ktoś mógłby odegrać lusterko za postać, która wciąż ma kolor, ale nie było jej od dawna (i nie zapowiada się na prędki powrót </3 )?
Chodzi mi o Titusa. Z tego co kojarzę, miał nieobecność do początku wakacji a nadal go nie ma. I kolor ciągle ma, a nam temat umar -> https://www.morsmordre.net/t2496p15-fontanna-w-ogrodzie#91690
Chodzi mi o Titusa. Z tego co kojarzę, miał nieobecność do początku wakacji a nadal go nie ma. I kolor ciągle ma, a nam temat umar -> https://www.morsmordre.net/t2496p15-fontanna-w-ogrodzie#91690
Zawód : Zawracacz głowy i siostra na pełen etat
Stan cywilny : Panna
Titooo! Chodź ze mną na ciastkaaa!
UROKI : 0
ZWINNOŚĆ : 5

Nieaktywni

Joł, joł, siemanko
Skoro kolorek Krejga nie jest już tajemnicą, to mogę pytać :D
Czy ktokolwiek z rodziny Burke zostanie powiadomiony o tym co się z Krejgiem stało i gdzie trafił? Czy jest jakaś opcja, aby Rowcia się o tym dowiedziała i kiedy mniej więcej by to nastąpiło?

Skoro kolorek Krejga nie jest już tajemnicą, to mogę pytać :D
Czy ktokolwiek z rodziny Burke zostanie powiadomiony o tym co się z Krejgiem stało i gdzie trafił? Czy jest jakaś opcja, aby Rowcia się o tym dowiedziała i kiedy mniej więcej by to nastąpiło?
Anguis in herba
![]()

But I'm holding on for dear life
Won't look down, won't open my eyes
'Cause I'm just holding on for tonight
Won't look down, won't open my eyes
'Cause I'm just holding on for tonight
Zawód : Tłumacz i nauczyciel języków obcych, były koroner
When the fires,
when the fires are consuming you
And your sacred stars
won't be guiding you
I got blood, I got blood,
blood on my name
when the fires are consuming you
And your sacred stars
won't be guiding you
I got blood, I got blood,
blood on my name
OPCM : 5
CZARNA MAGIA : 15
ZWINNOŚĆ : 9

Nieaktywni

znów ja!
- czy można rozgrywać wątki, które dzieją się po wydarzeniach z pierwszego maja? zakładając, że nie jest się bardzo poturbowanym i nie wylądowało się z kimś, kto przywita nas avadą.
- czy w lokacjach można wzywać medyków odpowiednim zaklęciem czy pogotowie ratunkowe ma pełne ręce roboty i należy się ewakuować na własną rękę? jeśli można przywołać czarodziejskie pogotowie: czy przy zaklęciu trzeba rzucać kości na anomalię?
- czy w przypadku leczenia się w 'dużej sali' należy czekać na podsumowanie MG czy po prostu uznajemy, że uleczono obrażenia naszej postaci?
(btw nie mogę znaleźć tego zaklęcia w spisie - jestem ślepa czy zostało w ogóle usunięte?)
<3
- czy można rozgrywać wątki, które dzieją się po wydarzeniach z pierwszego maja? zakładając, że nie jest się bardzo poturbowanym i nie wylądowało się z kimś, kto przywita nas avadą.
- czy w lokacjach można wzywać medyków odpowiednim zaklęciem czy pogotowie ratunkowe ma pełne ręce roboty i należy się ewakuować na własną rękę? jeśli można przywołać czarodziejskie pogotowie: czy przy zaklęciu trzeba rzucać kości na anomalię?
- czy w przypadku leczenia się w 'dużej sali' należy czekać na podsumowanie MG czy po prostu uznajemy, że uleczono obrażenia naszej postaci?
(btw nie mogę znaleźć tego zaklęcia w spisie - jestem ślepa czy zostało w ogóle usunięte?)
<3

seven deadly sins
Zawód : Kochanica nestora, westalka Fantasmagorii
no way you'll see me crawl
with lots of champagne
✦
with lots of champagne
✦
UROKI : 6
CZARNA MAGIA : 61
ZWINNOŚĆ : 21
SPRAWNOŚĆ : 8

Śmierciożercy

Chcę się upewnić - rzut na anomalie dotyczy tylko zaklęć, tworzenia eliksirów nie? I tworzyć z wylosowanych ingrediencji mogę dopiero po wpisaniu ich do wyposażenia? Z góry dzięki 

Milczenie, cisza grobowa, a jakże wymowna. Zdmuchnęła iskry złudzeń. Zostawiła tło straconych nadziei.
I powiedziała więcej niż słowa.
I powiedziała więcej niż słowa.
Zawód : alchemik, ale pomaga u Borgina & Burke'a
Stan cywilny : Żonaty
Unikaj milczenia
z którego zbyt często korzystasz
ono może rozwiązać ci język.
z którego zbyt często korzystasz
ono może rozwiązać ci język.
UROKI : 5
ALCHEMIA : 40
CZARNA MAGIA : 10
ZWINNOŚĆ : 0

Nieaktywni

Ulysses, niestety nadesłanych artykułów było za mało, żeby zrobić z nich artykuł, a my nie miałyśmy czasu dorabiać i poprawiać tego tak, żeby ułożyć z tego całe wydanie Proroka. Nie zapomniałyśmy jednak i teraz, kiedy majowe przygotowania się skończyły, planujemy je jeszcze wykorzystać. Gdyby także się jednak nie udało, z pewnością nagrodzimy tych, których notki powinny znaleźć się w Proroku, ale z powodu naszego braku czasu ich tam nie będzie.
Morrigan, jeżeli planujesz badania związane z magią, zaklęciami, to konieczna będzie numerologia. Jeśli bardziej w stronę klątw - starożytne runy. W przypadku eliksirów - astronomia. Wszystko zależy od tego, jak zamierzasz rozwijać postać, ale moim zdaniem najbardziej optymalna byłaby numerologia.
Kyra, nie można odgrywać lusterka za postaci, które mają kolor. Ktoś natomiast może wejść do wątku lusterkiem kimś zupełnie innym i Cię stamtąd zabrać.
Rowan, Burke'owie jak najbardziej mogą wiedzieć o losie Craiga, jak arystokracja z pewnością mają dojścia, by się wszystkiego dowiedzieć. Pamiętaj tylko, że raczej niechętnie informowaliby o tym ludzi spoza rodu i rozpowiadanie o losie członka rodziny innym nie będzie akceptowane przez nestora.
Dierdre,
- można, ale tylko w przypadku, w którym wątek nie będzie zagrażał życiu postaci;
- nie można, zaklęcia już nie ma w spisie (majowy wybuch zepsuł system powiadamiania), leczyć można się w specjalnie przeznaczonym do tego temacie;
- w sali wystarczy napisać posta, by założyć, że jest się wyleczonym - Żeby wyleczyć się z obrażeń, których postaci nabawiły się w wyniku Do odważnych świat należy, trzeba napisać przynajmniej jednego posta w niniejszym wątku., inne rozgrywki są możliwe, ale nie są konieczne.
Quentin, aktualnie nie, ale kto wie co będzie w przyszłości.
Morrigan, jeżeli planujesz badania związane z magią, zaklęciami, to konieczna będzie numerologia. Jeśli bardziej w stronę klątw - starożytne runy. W przypadku eliksirów - astronomia. Wszystko zależy od tego, jak zamierzasz rozwijać postać, ale moim zdaniem najbardziej optymalna byłaby numerologia.
Kyra, nie można odgrywać lusterka za postaci, które mają kolor. Ktoś natomiast może wejść do wątku lusterkiem kimś zupełnie innym i Cię stamtąd zabrać.
Rowan, Burke'owie jak najbardziej mogą wiedzieć o losie Craiga, jak arystokracja z pewnością mają dojścia, by się wszystkiego dowiedzieć. Pamiętaj tylko, że raczej niechętnie informowaliby o tym ludzi spoza rodu i rozpowiadanie o losie członka rodziny innym nie będzie akceptowane przez nestora.
Dierdre,
- można, ale tylko w przypadku, w którym wątek nie będzie zagrażał życiu postaci;
- nie można, zaklęcia już nie ma w spisie (majowy wybuch zepsuł system powiadamiania), leczyć można się w specjalnie przeznaczonym do tego temacie;
- w sali wystarczy napisać posta, by założyć, że jest się wyleczonym - Żeby wyleczyć się z obrażeń, których postaci nabawiły się w wyniku Do odważnych świat należy, trzeba napisać przynajmniej jednego posta w niniejszym wątku., inne rozgrywki są możliwe, ale nie są konieczne.
Quentin, aktualnie nie, ale kto wie co będzie w przyszłości.
Zawód : pośrednik nielegalnych transakcji
You’ll find my crown on the head of a creature
And my name on the lips of the dead
And my name on the lips of the dead
OPCM : 14
UROKI : 16
CZARNA MAGIA : 35
ZWINNOŚĆ : 4
SPRAWNOŚĆ : 2

Nieaktywni

Obstawiałam podobnie, doskonale! Bardzo dziękuję za odpowiedź!
Gość

Gość
Hej!
Ja mam pytanko, jako medyk. Rozumiem, że wszystkie osoby, które chcą mieć leczenie po wybuchu jako wątek - będą tłumnie przybywać do szpitala, a ja i inni medycy będziemy nieść im pomoc. Dotychczas z reguły nikt nie rzucał kośćmi w Mungu, uznawaliśmy wszystkie zaklęcia za udane, ale jak to wygląda teraz? Czy mamy rzucać na zaklęcia? I, co najważniejsze, czy mamy rzucać także na anomalie? A może w Mungu ma być tak jak dotychczas, bo uznajemy, że tam magia została już "naprawiona"?

There are no escapes There is no more world Gone are the days of mistakes There is no more hope
Zawód : Uzdrowiciel - specjalista od chorób genetycznych
Mądrego los prowadzi, głupiego - popycha.
OPCM : 10
UROKI : 5
ALCHEMIA : 3
UZDRAWIANIE : 22
ZWINNOŚĆ : 2
SPRAWNOŚĆ : 5

FAQ
Szybka odpowiedź
W tym miejscu możesz przelogować się na inne konto i przesłać wiadomość. Pamiętaj, że treść posta zapisywana jest w obrębie danego konta. Aby uniknąć ewentualnej straty, pamiętaj o skopiowaniu treści posta przed przelogowaniem się.
Obecnie zalogowany jako:
Zmień konto