FAQ
AutorWiadomość
First topic message reminder :
Nie ma głupich pytań (podobno)
FAQ Lista została utworzona na podstawie pytań, na które odpowiadamy najczęściej.
Spis treści
Sprawdzanie kart postaci
Kwestie fabularne
Kwestie techniczne - kody i mechanika
Dział egzystencjalny
Temat służy rozwianiom wątpliwości odnośnie forum, jego mechaniki oraz uniwersum.
Wypowiadając się w tym wątku, upewnij się, czy Twój post rzeczywiście polega na zadaniu pytania, na które istnieje odpowiedź oraz przestrzegaj trzech fundamentalnych zasad:
a) zachowaj kulturę słowa;
b) upewnij się, czy odpowiedź na Twoje pytanie nie wynika wprost z wątków znajdujących się na forum (po tym, jak przejrzysz odpowiednie działy, skorzystaj również z wyszukiwarki);
c) upewnij się, czy odpowiedź na Twoje pytanie nie znajduje się pod żadnym z poniższej listy FAQ.
b) upewnij się, czy odpowiedź na Twoje pytanie nie wynika wprost z wątków znajdujących się na forum (po tym, jak przejrzysz odpowiednie działy, skorzystaj również z wyszukiwarki);
c) upewnij się, czy odpowiedź na Twoje pytanie nie znajduje się pod żadnym z poniższej listy FAQ.
1. Sprawdzanie kart postaci
2. Kwestie fabularne
3. Kwestie techniczne (mechanika i kody)
4. Dział egzystencjalny
2. Kwestie fabularne
3. Kwestie techniczne (mechanika i kody)
4. Dział egzystencjalny
Ostatnio zmieniony przez Mistrz gry dnia 17.07.19 23:27, w całości zmieniany 1 raz
Zawód : naczelny mąciciel
Czystość krwi : n/d
Stan cywilny : n/d
Do you wanna live forever?
OPCM : 99
UROKI : 99
ALCHEMIA : 99
UZDRAWIANIE : 99
TRANSMUTACJA : 99
CZARNA MAGIA : 99
ZWINNOŚĆ : 0
SPRAWNOŚĆ : 0
Genetyka : Czarodziej

Konta specjalne

Gwen konieczne jest wezwanie pomocy - zareagowanie jakoś na tą sytuację (o ile Twoja postać ma być żywa jeszcze).
Alphard, Twoja postać powinna uzyskać odpowiedź, jeśli wciąż nie uzyskała, przepraszamy bardzo za zwłokę, za moment sytuacja zostanie naprawiona! Nie musi to być wątek, o ile nie jest to zaznaczone w badaniach, może być jeden post z rzutem.
Alphard, Twoja postać powinna uzyskać odpowiedź, jeśli wciąż nie uzyskała, przepraszamy bardzo za zwłokę, za moment sytuacja zostanie naprawiona! Nie musi to być wątek, o ile nie jest to zaznaczone w badaniach, może być jeden post z rzutem.

pan unosi brew, pan apetyt ma
na krew
Zawód : Niewymowny
Czystość krwi : Czysta
Stan cywilny : Kawaler
Tańcz na me skinienie, rozświetl czernię nocy, rozgoń mroczne cienie, oświetl drogi kręte, ciemne skrzyżowania, a pobocza wyrwij z nocy panowania.
OPCM : 40
UROKI : 25
ALCHEMIA : 3
UZDRAWIANIE : 0
TRANSMUTACJA : 0
CZARNA MAGIA : 60
ZWINNOŚĆ : 5
SPRAWNOŚĆ : 8
Genetyka : Jasnowidz

Śmierciożercy

Przybywam z kolejnym zapytaniem dotyczącym anomalii w sali centralnej. Dorian i Alphard zawiedli na drugim etapie naprawy; nie udało się osiągnąć wymaganego ST. Czy porażka na tym etapie również skutkuje złapaniem przez odpowiednie służby i wtrąceniem do Tower? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Zawód : specjalista ds. stosunków hiszpańsko-brytyjskich w Departamencie MWC
Czystość krwi : Szlachetna
step between the having it all
and giving it up
and giving it up
OPCM : 27
UROKI : 8
ALCHEMIA : 0
TRANSMUTACJA : 5
CZARNA MAGIA : 30
SPRAWNOŚĆ : 10

Martwi/Uwięzieni/Zaginieni

Konsekwencje związane z aresztowaniem dotyczą pierwszego i trzeciego etapu naprawy - jeżeli Alphard i Dorian sprawnie się ewakuują, nie zostaną złapani.
but the blood on my hands
scares me to death
scares me to death
Zawód : dowódca grupy smoczych łowców w peak district
Czystość krwi : Zdrajca
are we destined
to burn
or will we last the night?
OPCM : 33
UROKI : 42
CZARNA MAGIA : 1
ZWINNOŚĆ : 15
SPRAWNOŚĆ : 18

Sojusznik Zakonu Feniksa

Myśląc zarówno o dziecku Isabelle (choć tu jest ustalone, że zajmą się nim Carrowowie, więc to nie będzie 'typowy' bękart), jak i o potencjalnych poszukiwaniach (może tata Isabelle skoczył kiedyś w bok, a może nie :> )
, chciałam zapytać jak może/ma wyglądać życie bękartów szlachty?
W opisie zwyczajów szlachty jest napisane, że nieślubne dziecko może być podstawą do wydziedziczenia, ale:
-czy jeśli ród nie zdecyduje się na wydziedziczenie matki (przypadek biednej Belle) to dziecku nadaje się mu po prostu nieszlacheckie nazwisko i wychowuje na dworze ale bez szlacheckich praw i przywilejów?
-czy jeśli szlachetny ojciec spłodzi dziecko, ale sprawa nie wyjdzie na jaw i nikt nie poniesie konsekwencji :>, to takie dziecko może wychowywać się przy dworze z innym nazwiskiem i wiedzieć trochę o swoim pochodzeniu? Czy szlachcice "zajmują" się w ogóle swoimi bękartami jeśli chcą (np. oficjalnie nie przyznają się do nich, ale pomagają im znaleźć dobrą pracę itp itp, coś jak w średniowieczu), czy też udają, że nie istnieją?
A jak to sprawa do określenia przez rodzinę/ród/gracza, to mogę coś wymyślić jako jedyny Carrow - ale najpierw wolałam spytać ^^

W opisie zwyczajów szlachty jest napisane, że nieślubne dziecko może być podstawą do wydziedziczenia, ale:
-czy jeśli ród nie zdecyduje się na wydziedziczenie matki (przypadek biednej Belle) to dziecku nadaje się mu po prostu nieszlacheckie nazwisko i wychowuje na dworze ale bez szlacheckich praw i przywilejów?
-czy jeśli szlachetny ojciec spłodzi dziecko, ale sprawa nie wyjdzie na jaw i nikt nie poniesie konsekwencji :>, to takie dziecko może wychowywać się przy dworze z innym nazwiskiem i wiedzieć trochę o swoim pochodzeniu? Czy szlachcice "zajmują" się w ogóle swoimi bękartami jeśli chcą (np. oficjalnie nie przyznają się do nich, ale pomagają im znaleźć dobrą pracę itp itp, coś jak w średniowieczu), czy też udają, że nie istnieją?
A jak to sprawa do określenia przez rodzinę/ród/gracza, to mogę coś wymyślić jako jedyny Carrow - ale najpierw wolałam spytać ^^
Zawód : Alchemiczka, szlachcianka
Stan cywilny : Wdowa
Stal hartuje się w ogniu
OPCM : 0
UROKI : 4
ALCHEMIA : 19
UZDRAWIANIE : 11
CZARNA MAGIA : 0
ZWINNOŚĆ : 4

Nieaktywni

Tak, dziecko musi dostać nieszlachetne nazwisko, w przypadku Isabelle nic nie stoi na przeszkodzie, by wychowało się pod jej opieką na dworze Carrowów - zgodnie z ustaleniami ze Stonehege.
Drugie pytanie pytanie jest nieco bardziej złożone, a odpowiedź brzmi: to zależy. Od samego rodu (troszkę nie wyobrażam sobie Prewettów, którzy skazują takie dziecko na wieczne wygnanie), od woli nestora, stosunków małżeńskich i związanej z tym polityki i naturalnie od woli samego mężczyzny, na którym nie ciąży żaden obowiązek zajęcia się takim bękartem.
Drugie pytanie pytanie jest nieco bardziej złożone, a odpowiedź brzmi: to zależy. Od samego rodu (troszkę nie wyobrażam sobie Prewettów, którzy skazują takie dziecko na wieczne wygnanie), od woli nestora, stosunków małżeńskich i związanej z tym polityki i naturalnie od woli samego mężczyzny, na którym nie ciąży żaden obowiązek zajęcia się takim bękartem.

o u t g r o w n
Zawód : Arystokrata, smokolog
Stan cywilny : Żonaty
the death of a beautiful woman is, unquestionably, the most poetical topic in the world
UROKI : 30
TRANSMUTACJA : 1
CZARNA MAGIA : 65
ZWINNOŚĆ : 10

Śmierciożercy

Dziękuję!
Z dzieckiem Isabelle wszystko jasne
A co do drugiego pytania to marzą mi się poszukiwania na krewnych Isabelle (szlachetnych lub właśnie nie), więc ojciec potencjalnego bękarta byłby NPC i w takim razie wygląda na to, że kwestia poprawności będzie już do ustalenia w przyszłoooości #jeśliktośsięzgłosi
eh, miałam tu napisać z konta Belle, a wyszło jak wyszło

Z dzieckiem Isabelle wszystko jasne

A co do drugiego pytania to marzą mi się poszukiwania na krewnych Isabelle (szlachetnych lub właśnie nie), więc ojciec potencjalnego bękarta byłby NPC i w takim razie wygląda na to, że kwestia poprawności będzie już do ustalenia w przyszłoooości #jeśliktośsięzgłosi

eh, miałam tu napisać z konta Belle, a wyszło jak wyszło

intellectual, journalist
little spy
little spy
Zawód : specjalista od klątw i zabezpieczeń w Gringottcie, po godzinach reporter dla "Czarownicy"
Czystość krwi : Półkrwi
I like to go to places uninvited
OPCM : 33
UROKI : 6
TRANSMUTACJA : 36
ZWINNOŚĆ : 6/68
SPRAWNOŚĆ : 5

Zakon Feniksa

Czy podręczniki zakupione w sklepiku MG do np. ONMS, zielarstwa pomagają też w rzutach na ingrediencje?
Zawód : Stażystka w lecznicy
Czystość krwi : Zdrajca
Stan cywilny : Zaręczona
Najmilszy sercu jest prawdziwy w nim pożar.
UROKI : 0
ALCHEMIA : 20
UZDRAWIANIE : 20
SPRAWNOŚĆ : 1
Genetyka : Czarownica

Nieaktywni

Niestety nie.

pora, żebyś ty powstał i biegł, chociaż ty nie wiesz,
gdzie jest cel i brzeg,
ty widzisz tylko, że
ogień świat pali
Zawód : zbrodniarz wojenny
Stan cywilny : Panna
our souls speak
as loud as
the thunder upon
our heads
as loud as
the thunder upon
our heads
OPCM : 35
UROKI : 14
SPRAWNOŚĆ : 5

Nieaktywni

Czy w wątku, w którym wypadła mi krytyczna porażka, mam czekać na reakcję MG, jeżeli mam Szczęście I?
i am the wound and the blade. both the torturer and the one
who is flayed
Zawód : Anatom, uzdrowiciel, pracownik kostnicy
Czystość krwi : Czysta
Krew na twoich rękach, Falka,
Krew na twej sukience
Płoń, płoń, Falka,
za twe zbrodnie
Spłoń i skonaj w męce!
Krew na twej sukience
Płoń, płoń, Falka,
za twe zbrodnie
Spłoń i skonaj w męce!
OPCM : 10
ALCHEMIA : 1
UZDRAWIANIE : 30
TRANSMUTACJA : 15
CZARNA MAGIA : 15
SPRAWNOŚĆ : 8

Sojusznik Rycerzy Walpurgii

Jeśli masz szczęście, szczęście chroni Cię przed skutkami krytycznej jedynki. Interwencja mistrza gry jest zbędna.

o u t g r o w n
the death of a beautiful woman is, unquestionably, the most poetical topic in the world

Śmierciożercy

Heeeja!
Zniknęłam z listy poruszających się pełnoprawnie po Nokturnie i w sumie to zastanawia mnie, dlaczego
O mojej relacji z Alexem nikt tam nie wie, wyprowadziłam się też zaledwie chwilkę temu, więc nadal pamiętam gdzie skręcić i kogo unikać, ludzie raczej pamiętają że raczej nie ma mnie z czego okradać. Pytam, bo to w sumie dla mnie dość niewygodne fabularnie gdybym chciała tam wejść i musiała nagle grać, że wystraszyłam się trupa, skoro przez x lat przechodziłam obok nich i tak dalej c:
Zniknęłam z listy poruszających się pełnoprawnie po Nokturnie i w sumie to zastanawia mnie, dlaczego

One day

the Grave-Digger had been approached by the stranger, who asked the way to town. He seemed strangely familiar, although they had never met.
Zawód : Pracownica sklepu ze zwierzętami
Altruiści i idioci umierają młodo.
ZWINNOŚĆ : 6
Genetyka : Charłak

Nieaktywni

Hej!
Nie bardzo rozumiem drugiej części wiadomości, mianowicie, twierdzenia, że nie chcesz nagle odgrywać dziewczynki, która wystraszyła się trupa. Wstępu na Nokturn nie ma wiele więcej postaci, które trupów się nie boją (i w przeciwieństwie do nastoletniej charłaczej dziewczynki mają ku temu więcej podstaw), w tym nie chodzi bowiem o strach a o bezpieczeństwo. Charlotta nie ma opiekuna, nikt się o nią nie troszczy, nikt się o nią nie wstawi, sama nie jest się w stanie obronić. Jej wstęp na Nokturn i samodzielna egzystencja tam zasadniczo nie bardzo ma sens. Rozumiem, że Charlotta jest odważna, ale odwaga nie wystarczy, żeby obronić się przed ludźmi, których jej odwaga nie bardzo obchodzi. Przechodząc do kwestii samej utraty, Charlotta wyprowadziła się z Nokturnu, a ostatni fabularny post na Nokturnie masz z dnia 25.12.17. Myślę, że to wystarczający powód, by uznać, że Charlotta po prostu z czasem stała się tam obca, przestała być zorientowana, a na dodatek z dziecka stała się dorastającą dziewczynką, na którą czyha znacznie więcej zagrożeń, niż ewentualna kradzież nieistniejącej sakiewki.
Nie bardzo rozumiem drugiej części wiadomości, mianowicie, twierdzenia, że nie chcesz nagle odgrywać dziewczynki, która wystraszyła się trupa. Wstępu na Nokturn nie ma wiele więcej postaci, które trupów się nie boją (i w przeciwieństwie do nastoletniej charłaczej dziewczynki mają ku temu więcej podstaw), w tym nie chodzi bowiem o strach a o bezpieczeństwo. Charlotta nie ma opiekuna, nikt się o nią nie troszczy, nikt się o nią nie wstawi, sama nie jest się w stanie obronić. Jej wstęp na Nokturn i samodzielna egzystencja tam zasadniczo nie bardzo ma sens. Rozumiem, że Charlotta jest odważna, ale odwaga nie wystarczy, żeby obronić się przed ludźmi, których jej odwaga nie bardzo obchodzi. Przechodząc do kwestii samej utraty, Charlotta wyprowadziła się z Nokturnu, a ostatni fabularny post na Nokturnie masz z dnia 25.12.17. Myślę, że to wystarczający powód, by uznać, że Charlotta po prostu z czasem stała się tam obca, przestała być zorientowana, a na dodatek z dziecka stała się dorastającą dziewczynką, na którą czyha znacznie więcej zagrożeń, niż ewentualna kradzież nieistniejącej sakiewki.

o u t g r o w n

Śmierciożercy

Chciałabym zapytać co się dzieję z postaciami z Zakonu Feniksa, które nie wybrały do Azkabanu i zostały w Zakazanym Lesie? Kilka osób napisało, że będzie czekać na powrót grupy. Tak też z kolejnymi rozgrywkami mamy czekać do zakończenia wydarzenia "oczy są ślepe" czy możemy swobodnie grać po 27 grudnia (do 30 oczywiście)?

what we have become but a mess of flesh and emotion - naked on all counts
my dearest friend
Zawód : Uzdrowiciel w leśnej lecznicy
the healer has the
b l o o d i e s t
hands.
b l o o d i e s t
hands.
OPCM : 15
UZDRAWIANIE : 35
ZWINNOŚĆ : 7
SPRAWNOŚĆ : 3

Sojusznik Zakonu Feniksa

Możecie grać wątki po 

o u t g r o w n

Śmierciożercy

W zapisach do klubu pojedynków jest info, że można zapisać się do 9.07, czy jest szansa zrobić to dzisiaj, skoro jest 9.07?
temat jest zamknięty, myślałam że można dziś do końca dnia :c

through the silence where it hides
let's just hold our hands and not let it drown

and like leaky roof let's cover our holes
let's become the blow of our own woes
let's just hold our hands and not let it drown

and like leaky roof let's cover our holes
let's become the blow of our own woes
Zawód : opiekunka zwierząt, zaklinacz królików
and like pack of wolves
let's not separate
OPCM : 25
UROKI : 5
ALCHEMIA : 5
TRANSMUTACJA : 33
ZWINNOŚĆ : 14
SPRAWNOŚĆ : 1

Nieaktywni

FAQ
Szybka odpowiedź
W tym miejscu możesz przelogować się na inne konto i przesłać wiadomość. Pamiętaj, że treść posta zapisywana jest w obrębie danego konta. Aby uniknąć ewentualnej straty, pamiętaj o skopiowaniu treści posta przed przelogowaniem się.
Obecnie zalogowany jako:
Zmień konto