FAQ II
AutorWiadomość
First topic message reminder :
Nie ma głupich pytań (podobno)
FAQ Lista została utworzona na podstawie pytań, na które odpowiadamy najczęściej.
Spis treści
Sprawdzanie kart postaci
Kwestie fabularne
Kwestie techniczne - kody i mechanika
Dział egzystencjalny
Temat służy rozwianiom wątpliwości odnośnie forum, jego mechaniki oraz uniwersum.
Wypowiadając się w tym wątku, upewnij się, czy Twój post rzeczywiście polega na zadaniu pytania, na które istnieje odpowiedź oraz przestrzegaj trzech fundamentalnych zasad:
a) zachowaj kulturę słowa;
b) upewnij się, czy odpowiedź na Twoje pytanie nie wynika wprost z wątków znajdujących się na forum (po tym, jak przejrzysz odpowiednie działy, skorzystaj również z wyszukiwarki);
c) upewnij się, czy odpowiedź na Twoje pytanie nie znajduje się pod żadnym z poniższej listy FAQ.
b) upewnij się, czy odpowiedź na Twoje pytanie nie wynika wprost z wątków znajdujących się na forum (po tym, jak przejrzysz odpowiednie działy, skorzystaj również z wyszukiwarki);
c) upewnij się, czy odpowiedź na Twoje pytanie nie znajduje się pod żadnym z poniższej listy FAQ.
1. Sprawdzanie kart postaci
2. Kwestie fabularne
3. Kwestie techniczne (mechanika i kody)
4. Dział egzystencjalny
2. Kwestie fabularne
3. Kwestie techniczne (mechanika i kody)
4. Dział egzystencjalny
Zawód : naczelny mąciciel
Czystość krwi : n/d
Stan cywilny : n/d
Do you wanna live forever?
OPCM : 99
UROKI : 99
ALCHEMIA : 99
UZDRAWIANIE : 99
TRANSMUTACJA : 99
CZARNA MAGIA : 99
ZWINNOŚĆ : 0
SPRAWNOŚĆ : 0
Genetyka : Czarodziej

Konta specjalne

Może gdybym nie miała powodów, to nie pisałabym w temacie? Warte przemyślenia. Oczywiście postaram się zostawiać więcej pytajników. Bardzo proszę o odpowiedź na pytanie, na które wciąż nie otrzymałam odpowiedzi, a przewijało się już przez moje posty: dlaczego decyzja MG jest sprzeczna z charakterystyką szukającego, którą można odnaleźć w sadze? Wysportowany nie równa się dużej masie mięśniowej, to też zwinność i szybkość - a Maxine jest zwinna i szybka, jest przeciętnie silna. Dlaczego miałaby być silniejsza, skoro specyfika pozycji szukającej siły mięśniowej nie wymaga?
Interesuję się własną sytuacją, a ucinanie tematu "zadawaj pytań o innych" świadczy samo o sobie, o niesprawiedliwości. Ria jest w takiej samej sytuacji, a listu nie otrzymała - w podobnej okoliczności uważam, że mam prawo zapytać dlaczego jestem potraktowana inaczej, w nierówny i niesprawiedliwy sposób.
Interesuję się własną sytuacją, a ucinanie tematu "zadawaj pytań o innych" świadczy samo o sobie, o niesprawiedliwości. Ria jest w takiej samej sytuacji, a listu nie otrzymała - w podobnej okoliczności uważam, że mam prawo zapytać dlaczego jestem potraktowana inaczej, w nierówny i niesprawiedliwy sposób.

That girl with pearls in her hair
is she real or just made of air?
Zawód : Szukająca Harpii z Holyhead
Czystość krwi : Mugolska
Stan cywilny : Panna
she's mad, but she's magic
there's no lie
in her fire
there's no lie
in her fire
OPCM : 30
UROKI : 22
ALCHEMIA : 0
UZDRAWIANIE : 0
TRANSMUTACJA : 0
CZARNA MAGIA : 0
ZWINNOŚĆ : 23*
SPRAWNOŚĆ : 5
Genetyka : Czarownica

Nieaktywni

1. Decyzja MG nie jest sprzeczna z charakterystyką szukającego, którą można znaleść w sadze (odsyłamy do postaci Wiktora Kruma); co więcej, z Twojego pytania wynika, że nie zapoznałaś się z opisami mechaniki, w tym z opisami sprawności, której wyższa wartość nie wyklucza postaci małej i zwinnej. Wysportowany oznacza: posiadający kondycję fizyczną, a za ogólną kondycję nie odpowiada zwinność a sprawność.
2. Nie zostałaś potraktowana inaczej, niż wszyscy, nie zostałaś potraktowana w sposób niesprawiedliwy i nie zostałaś potraktowana w sposób nierówny. Pytania sugerujące z naszej strony takie działania są z Twojej strony niegrzeczne, ale rozumiemy, że w emocjach nie jesteś w stanie spojrzeć na tę kwestię obiektywnie. Polecamy wrócić do tematu, kiedy ochłoniesz i przemyślisz sprawę.
2. Nie zostałaś potraktowana inaczej, niż wszyscy, nie zostałaś potraktowana w sposób niesprawiedliwy i nie zostałaś potraktowana w sposób nierówny. Pytania sugerujące z naszej strony takie działania są z Twojej strony niegrzeczne, ale rozumiemy, że w emocjach nie jesteś w stanie spojrzeć na tę kwestię obiektywnie. Polecamy wrócić do tematu, kiedy ochłoniesz i przemyślisz sprawę.

o u t g r o w n
Zawód : Arystokrata, smokolog
Czystość krwi : Szlachetna
Stan cywilny : Żonaty
the death of a beautiful woman is, unquestionably, the most poetical topic in the world
OPCM : 40
UROKI : 30
TRANSMUTACJA : 1
CZARNA MAGIA : 65
ZWINNOŚĆ : 10
SPRAWNOŚĆ : 10

Śmierciożercy

a w sumie to jednak post do usunięcia, zapomniałam o starej prawdzie, życzę miłego wieczoru i smacznej kawusi

That girl with pearls in her hair
is she real or just made of air?
Zawód : Szukająca Harpii z Holyhead
she's mad, but she's magic
there's no lie
in her fire
there's no lie
in her fire
OPCM : 30
UROKI : 22
ZWINNOŚĆ : 23*
Genetyka : Czarownica

Nieaktywni

Post został zedytowany w trakcie, kiedy pisałam na niego odpowiedź, więc pozwolę sobie mimo wszystko zacytować.
1. Zwinność, cytując dosłownie mechanikę, odpowiada za ogólny refleks, prędkość, szybkość reakcji, zręczność postaci. Za kondycję fizyczną odpowiada - i właściwie zawsze odpowiadała - statystyka sprawności, przy czym trzeba też wziąć pod uwagę, że jest znaczna różnica między posiadaniem w niej 15, a 40 punktów; według opisów, muskulatura staje się wyraźnie zarysowana dopiero w przedziale 18-25, w niższych postać wygląda po prostu na prawidłowo zbudowaną i (cytując dosłownie) sprawną - co całkiem dobrze odzwierciedla wygląd postaci zawodowego gracza Quidditcha (szukającego, pałkarz pewnie wyglądałby trochę inaczej). Sprawność odpowiada też właśnie za wytrzymałość i kondycję fizyczną, postać z niską statystyką szybciej się męczy, łapie zadyszkę przy wysiłku, miałaby też trudności z dotrwaniem w pełni sił do końca meczu, zwłaszcza, że w Quidditchu może on trwać bardzo długo.
2. Decyzja o zwróceniu Maxine uwagi na jej rozwój nie była decyzją podjętą samodzielnie przez jedną osobę z administracji, Maxine nie jest też pierwszą postacią, która taki list otrzymała. To, dlaczego szukającemu masa mięśniowa nie jest zbędna, starałam się wyjaśnić w punkcie 1. Do oskarżeń o przekładanie prywaty na fabułę pozwolę się sobie nie odnosić, bo były po prostu nie na miejscu.
Maxine Desmond napisał:1. Owszem jest. Odsyłam również do postaci Wiktora Kruma, o której pisano, że nie wygląda na szukającego, bo oni są mali i chudzi, a on był wyjątkiem. Od kiedy wysoka zwinność nic nie mówi o kondycji fizycznej?
2. Owszem, zostałam, jedynie Maxine dostała podobny list. Bardziej niegrzeczne jest przenoszenie prywaty na fabułę, zwłaszcza w przypadku administratora i Mistrza Gry, także również mogłabym polecić ochłonięcie przed podejmowaniem takich decyzji. Naprawdę szkoda, że tak się dzieje. Dlaczego jedynie od Maxine wymaga się nabrania masy mięśniowej (o czym pisze trenerka w liście), podczas gdy szukającemu taka masa mięśniowa jest zbędna?
1. Zwinność, cytując dosłownie mechanikę, odpowiada za ogólny refleks, prędkość, szybkość reakcji, zręczność postaci. Za kondycję fizyczną odpowiada - i właściwie zawsze odpowiadała - statystyka sprawności, przy czym trzeba też wziąć pod uwagę, że jest znaczna różnica między posiadaniem w niej 15, a 40 punktów; według opisów, muskulatura staje się wyraźnie zarysowana dopiero w przedziale 18-25, w niższych postać wygląda po prostu na prawidłowo zbudowaną i (cytując dosłownie) sprawną - co całkiem dobrze odzwierciedla wygląd postaci zawodowego gracza Quidditcha (szukającego, pałkarz pewnie wyglądałby trochę inaczej). Sprawność odpowiada też właśnie za wytrzymałość i kondycję fizyczną, postać z niską statystyką szybciej się męczy, łapie zadyszkę przy wysiłku, miałaby też trudności z dotrwaniem w pełni sił do końca meczu, zwłaszcza, że w Quidditchu może on trwać bardzo długo.
2. Decyzja o zwróceniu Maxine uwagi na jej rozwój nie była decyzją podjętą samodzielnie przez jedną osobę z administracji, Maxine nie jest też pierwszą postacią, która taki list otrzymała. To, dlaczego szukającemu masa mięśniowa nie jest zbędna, starałam się wyjaśnić w punkcie 1. Do oskarżeń o przekładanie prywaty na fabułę pozwolę się sobie nie odnosić, bo były po prostu nie na miejscu.
but the blood on my hands
scares me to death
scares me to death
Zawód : dowódca grupy smoczych łowców w peak district
Czystość krwi : Zdrajca
Stan cywilny : Kawaler
are we destined
to burn
or will we last the night?
OPCM : 33
UROKI : 42
CZARNA MAGIA : 1
ZWINNOŚĆ : 15
SPRAWNOŚĆ : 18

Sojusznik Zakonu Feniksa

mam pytanie odnośnie postów pracowniczych. chciałabym takowy napisać, ale mam wrażenie, że z kieszonkostwa trudno byłoby wyciągnąć wymagany limit słowny, stąd też przyszedł mi do głowy pomysł włamania i kradzieży, np. do sklepu jubilerskiego. czy istnieje taka możliwość?

they've tortured and scared you for twenty-odd years
they hate you if you're clever and they despise a fool
till you're so fucking crazy you can't followtheir rules
they hate you if you're clever and they despise a fool
till you're so fucking crazy you can't followtheir rules
Zawód : kradnie, co popadnie
Czystość krwi : Półkrwi
surely goodness and mercy will follow me all the days of my life
and I will dwell on this earth forevermore
said I walk beside the still waters and they restore my soul
but I can't walk on the path of the right because I'm wrong
and I will dwell on this earth forevermore
said I walk beside the still waters and they restore my soul
but I can't walk on the path of the right because I'm wrong
OPCM : 6
UROKI : 10
ALCHEMIA : 2
TRANSMUTACJA : 2
ZWINNOŚĆ : 6
SPRAWNOŚĆ : 6

Neutralni

Jeśli tylko wpisuje się to w Twoją koncepcję postaci, to tak, jak najbardziej.
scares me to death
scares me to death
are we destined
to burn

Sojusznik Zakonu Feniksa

Chciałam się spytać czy część tematów w Hampton Court (np. ten) są zamknięte celowo? A jeśli nie, to czy można je otworzyć?

na brzeg

wpływają rozpienione treny
w morzu płaczą syreny,
bo morze jest gorzkie
w morzu płaczą syreny,
bo morze jest gorzkie
Zawód : pomocnik dyrektora artystycznego rodowej opery
De la musique avant toute chose,
Te pour cela préfère l’Impair.
Te pour cela préfère l’Impair.
OPCM : 15
UROKI : 10
CZARNA MAGIA : 10

Nieaktywni

Te, które są w tej chwili zamknięte, są zamknięte celowo. <3
scares me to death
scares me to death
are we destined
to burn

Sojusznik Zakonu Feniksa

Mam pytanko odnośnie pojedynku, sytuacja jest dosyć pogmatwana
Wylosowałam krytyczne jeden i wylosowałam pechowe zdarzenie, ale zapomniałam w jednej kolejce je odegrać (po prostu ze zmęczenia), zdaję sobie sprawę, że wtedy po prostu nie dostanę za nie punkciku nawet jeśli odegram je do końca, ale akurat w tej samej kolejce wypadło mi ZNOWU krytyczne jeden
Czy mogę więc spytać czy mogę tamto pechowe zdarzenie zastąpić nowym z tej nowej jedynki? Bo wiem, że popełniłam błąd, ale no dużo zabawy daje mi odgrywanie takich rzeczy

Wylosowałam krytyczne jeden i wylosowałam pechowe zdarzenie, ale zapomniałam w jednej kolejce je odegrać (po prostu ze zmęczenia), zdaję sobie sprawę, że wtedy po prostu nie dostanę za nie punkciku nawet jeśli odegram je do końca, ale akurat w tej samej kolejce wypadło mi ZNOWU krytyczne jeden

Czy mogę więc spytać czy mogę tamto pechowe zdarzenie zastąpić nowym z tej nowej jedynki? Bo wiem, że popełniłam błąd, ale no dużo zabawy daje mi odgrywanie takich rzeczy

nim w popiół się zmienię, będę wielkim
płomieniem
Zawód : Rebeliantka
Czystość krwi : Czysta
porysował czas ramiona
OPCM : 36
UROKI : 26
ZWINNOŚĆ : 9
SPRAWNOŚĆ : 11

Nieaktywni

Anomalie dla niemagicznych
Sytuacja wygląda tak, żechyba nie ma już kości na Anomalie DN, prawda? Domyślam się, że to dlatego, że anomalii już nie ma... Ale co mam zrobić jak piszę posty w zaległych wątkach z października (kiedy anomalie jeszcze były)? Faktycznie mogę nie rzucać już żadną kością i przyjąć, że akurat anomalie się uspokoiły?
Nie musicie przywracać tej kości specjalnie dla mnie, wcale się nie obrażę, jeśli już będę mieć z tym spokój
Sytuacja wygląda tak, że
Nie musicie przywracać tej kości specjalnie dla mnie, wcale się nie obrażę, jeśli już będę mieć z tym spokój

Make love music
Not war.
Not war.
Zawód : Drugi Kogut Kurnika, dorywczo może coś naprawić
Look up at the night sky
We are part of this universe,
we are in this universe,
but more important than both of those facts is that
We are part of this universe,
we are in this universe,
but more important than both of those facts is that
OPCM : 0
UROKI : 0
ZWINNOŚĆ : 5
SPRAWNOŚĆ : 6
Genetyka : Mugol

Niemagiczni

Marcella, powinnaś wylosować nowe pechowe zdarzenie do nowej krytycznej jedynki i odegrać je zgodnie ze stanem faktycznym.
Louis, nie ma już kości, nie ma anomalii. W zaległych wątkach możesz uznać, że akurat nic Ci się nie przytrafiło nadzwyczajnego, tak jak mogło Ci zresztą wyjść na kościach.
Louis, nie ma już kości, nie ma anomalii. W zaległych wątkach możesz uznać, że akurat nic Ci się nie przytrafiło nadzwyczajnego, tak jak mogło Ci zresztą wyjść na kościach.

pan unosi brew, pan apetyt ma
na krew
Zawód : Niewymowny
Tańcz na me skinienie, rozświetl czernię nocy, rozgoń mroczne cienie, oświetl drogi kręte, ciemne skrzyżowania, a pobocza wyrwij z nocy panowania.
UROKI : 25
ALCHEMIA : 3
CZARNA MAGIA : 60
SPRAWNOŚĆ : 8
Genetyka : Jasnowidz

Śmierciożercy

Mam takie pytanie. Jakby mi się zamarzyło zrobić postać czarodzieja mugolskiego pochodzenia, którego rodzice byli mugolami w historii którego smaczkiem byłoby że sobie strzelał z broni i chcąc, że sobie popykuje czasem dla hobby to zakładajac, że II poziom biegłości dostałby za darmo to chcąc III poziom mugoloznastwa należałoby dokupić ten poziom za różnicę miedzy III, a II (za 15PB) czy wydać pełne 35PB? .-.

I'll survive
somehow i always do
somehow i always do
Zawód : Prace dorywcze
Jam jest Myśląca Tiara,Los wam wyznaczę na starcie!
OPCM : 10
UROKI : 5
CZARNA MAGIA : 3
ZWINNOŚĆ : 20/45
SPRAWNOŚĆ : 30/55
Genetyka : Wilkołak

Nieaktywni

dokupić <3 II masz za darmo, zostanie Ci dopełnić różnicę pomiędzy II a III.

Don't give in without a fight.
Zawód : auror, szkoleniowiec
if thou gaze long into an abyss, the abyss will also gaze into thee
UROKI : 30
SPRAWNOŚĆ : 25

Nieaktywni

Chciałabym zapytać o szczegóły osiągnięcia W białych rękawiczkach. Czy postać, na którą chcę nasłać bandytę, to musi być któraś z istniejących faktycznie na forum? Czy ten bandyta musi później w osobnym wątku rozegrać realizację swojego "zlecenia"? Czy wystarczą tylko te trzy wątki, w których nasyłam postać?
Zawód : barmanka w "Parszywym Pasażerze", matka niuchaczy
Śmierć będzie ostatnim wrogiem, który zostanie zniszczony.
OPCM : 11
UROKI : 26
ALCHEMIA : 5

Nieaktywni

Musi to być postać faktycznie istniejąca na forum. Do tego powinny być spełnione wszystkie trzy warunki: zlecenie, opłata i realizacja (w zależności od sytuacji i ustaleń z mg).

pan unosi brew, pan apetyt ma
na krew
Zawód : Niewymowny
Tańcz na me skinienie, rozświetl czernię nocy, rozgoń mroczne cienie, oświetl drogi kręte, ciemne skrzyżowania, a pobocza wyrwij z nocy panowania.
UROKI : 25
ALCHEMIA : 3
CZARNA MAGIA : 60
SPRAWNOŚĆ : 8
Genetyka : Jasnowidz

Śmierciożercy

FAQ II
Szybka odpowiedź
W tym miejscu możesz przelogować się na inne konto i przesłać wiadomość. Pamiętaj, że treść posta zapisywana jest w obrębie danego konta. Aby uniknąć ewentualnej straty, pamiętaj o skopiowaniu treści posta przed przelogowaniem się.
Obecnie zalogowany jako:
Zmień konto