FAQ
Strona 66 z 67 •
1 ... 34 ... 65, 66, 67 

AutorWiadomość
First topic message reminder :
Nie ma głupich pytań (podobno)
FAQ Lista została utworzona na podstawie pytań, na które odpowiadamy najczęściej.
Spis treści
Sprawdzanie kart postaci
Kwestie fabularne
Kwestie techniczne - kody i mechanika
Dział egzystencjalny
Temat służy rozwianiom wątpliwości odnośnie forum, jego mechaniki oraz uniwersum.
Wypowiadając się w tym wątku, upewnij się, czy Twój post rzeczywiście polega na zadaniu pytania, na które istnieje odpowiedź oraz przestrzegaj trzech fundamentalnych zasad:
a) zachowaj kulturę słowa;
b) upewnij się, czy odpowiedź na Twoje pytanie nie wynika wprost z wątków znajdujących się na forum (po tym, jak przejrzysz odpowiednie działy, skorzystaj również z wyszukiwarki);
c) upewnij się, czy odpowiedź na Twoje pytanie nie znajduje się pod żadnym z poniższej listy FAQ.
b) upewnij się, czy odpowiedź na Twoje pytanie nie wynika wprost z wątków znajdujących się na forum (po tym, jak przejrzysz odpowiednie działy, skorzystaj również z wyszukiwarki);
c) upewnij się, czy odpowiedź na Twoje pytanie nie znajduje się pod żadnym z poniższej listy FAQ.
1. Sprawdzanie kart postaci
2. Kwestie fabularne
3. Kwestie techniczne (mechanika i kody)
4. Dział egzystencjalny
2. Kwestie fabularne
3. Kwestie techniczne (mechanika i kody)
4. Dział egzystencjalny
Ostatnio zmieniony przez Mistrz gry dnia 17.07.19 23:27, w całości zmieniany 1 raz
Zawód : naczelny mąciciel
Czystość krwi : n/d
Stan cywilny : n/d
Do you wanna live forever?
OPCM : 99
UROKI : 99
ALCHEMIA : 99
UZDRAWIANIE : 99
TRANSMUTACJA : 99
CZARNA MAGIA : 99
ZWINNOŚĆ : 0
SPRAWNOŚĆ : 0
Genetyka : Czarodziej

Konta specjalne

To zależy od Was, post może być samodzielny a może być częścią wątku - wytyczne można potraktowac raczej luzno, post powinien jednak być faktyczna reakcja, nie wspomnieniem tamtej chwili.

o u t g r o w n
Zawód : Arystokrata, smokolog
Czystość krwi : Szlachetna
Stan cywilny : Żonaty
the death of a beautiful woman is, unquestionably, the most poetical topic in the world
OPCM : 40
UROKI : 30
ALCHEMIA : 0
UZDRAWIANIE : 0
TRANSMUTACJA : 1
CZARNA MAGIA : 65
ZWINNOŚĆ : 10
SPRAWNOŚĆ : 10

Śmierciożercy

Biegłości - aktualizacja
Sport
Ja mam jeszcze takie pytanie:
Czy nowa mechanika gry w quidditcha zostanie zmieniona do 23.07. (termin aktualizowania swoich biegłości)? Bo się zastanawiam jak bardzo dane biegłości (latanie na miotle vs quidditch) będą miały wpływ i przełożenie na grę zawodnika...
Sport
Ja mam jeszcze takie pytanie:
Czy nowa mechanika gry w quidditcha zostanie zmieniona do 23.07. (termin aktualizowania swoich biegłości)? Bo się zastanawiam jak bardzo dane biegłości (latanie na miotle vs quidditch) będą miały wpływ i przełożenie na grę zawodnika...
Beat back those Bludgers, boys,

and chuck that Quaffle here
No team can ever best the best of Puddlemere!
No team can ever best the best of Puddlemere!
Zawód : Bezrobotny
Czystość krwi : Półkrwi
Stan cywilny : Kawaler
What if I'm far from home?
Oh, brother I will hear you call.
What if I lose it all?
Oh, sister I will help you out!
Oh, if the sky comes falling down, for you, there’s nothing in this world I wouldn’t do.
Oh, brother I will hear you call.
What if I lose it all?
Oh, sister I will help you out!
Oh, if the sky comes falling down, for you, there’s nothing in this world I wouldn’t do.
OPCM : 15
UROKI : 5
TRANSMUTACJA : 0
CZARNA MAGIA : 0
ZWINNOŚĆ : 15
SPRAWNOŚĆ : 16

Nieaktywni

Czy badaczom nie przysługują już punkty organizacji/PD za wsparcie alchemiczne/leczenie postaci po wydarzeniach organizacji jak miało to miejsce w przypadku wydarzenia Nie kraty tworzą więzienie?
Zawód : pielęgniarka w Hogwarcie
Stan cywilny : Panna
nie przeczułam w głębi snu,
że jeżeli gdzieś jest piekło,
to tu
że jeżeli gdzieś jest piekło,
to tu
OPCM : 1
UROKI : 0
ALCHEMIA : 20
UZDRAWIANIE : 36
ZWINNOŚĆ : 5
SPRAWNOŚĆ : 0
Genetyka : Czarownica

Nieaktywni

Joseph, raczej nie. W zmianach należy kierować się tym, co napisałam powyżej - mechanika nie będzie z tym sprzeczna. Biegłość Qudditcha jest biegłością zawodników, którzy zapewne w większości nie są w stanie powtórzyć wyczynów Jocundy Sykes będącej przykładem kanonicznej postaci z lataniem na miotle na poziomie III. Latanie na miotle w mechanice Quidditcha najpewniej okaże się albo zbędne (wchłonięte przez biegłość Quidditcha) albo wykorzystane jedynie pomocniczo i na to należy się nastawić.
Podczas wydarzeń z mistrzem gry biegłość Quidditcha będzie wystarczająca, by uznać, że postać potrafi poruszać się na miotle i robi to sprawnie.
Poppy, badacze póki co nie otrzymali na ten temat żadnej informacji. Punkty doświadczenia zawsze były przyznawane przez mistrza gry ocennie w zależności od sytuacji.
Podczas wydarzeń z mistrzem gry biegłość Quidditcha będzie wystarczająca, by uznać, że postać potrafi poruszać się na miotle i robi to sprawnie.
Poppy, badacze póki co nie otrzymali na ten temat żadnej informacji. Punkty doświadczenia zawsze były przyznawane przez mistrza gry ocennie w zależności od sytuacji.

o u t g r o w n
the death of a beautiful woman is, unquestionably, the most poetical topic in the world

Śmierciożercy

Luźne i szybkie pytanie odnośnie białych kryształów: czy jeśli postać chciałaby znaleźć 2-3 kryształy to powinna napisać 2-3 posty, czy może odkryć je wszystkie w tym samym? 
edit: Jestem gapa parszywkowa i brakło mi jednego posta: czy parszywki można skończyć do 31.07 (zamknięcie miesiąca fabularnego), czy się już zamknęły i usuwanie postów/nowe losowanie będzie możliwe jak zamknie się styczniolutymarzec?

edit: Jestem gapa parszywkowa i brakło mi jednego posta: czy parszywki można skończyć do 31.07 (zamknięcie miesiąca fabularnego), czy się już zamknęły i usuwanie postów/nowe losowanie będzie możliwe jak zamknie się styczniolutymarzec?

intellectual, journalist
little spy
little spy
Zawód : specjalista od klątw i zabezpieczeń w Gringottcie, po godzinach reporter dla "Czarownicy"
I like to go to places uninvited
OPCM : 33
UROKI : 6
TRANSMUTACJA : 36
ZWINNOŚĆ : 6/68
SPRAWNOŚĆ : 5

Zakon Feniksa

Jedno losowanie obejmuje jeden kryształ - z powodów organizacyjnych - muszą to być zatem oddzielne posty.
Parszywki można rozliczać do końca miesiąca. Ukończone zostały już usunięte, ale 31 lipca usunięte zostnaa również te, które do tego czasu zostaną zakończone.
Parszywki można rozliczać do końca miesiąca. Ukończone zostały już usunięte, ale 31 lipca usunięte zostnaa również te, które do tego czasu zostaną zakończone.

o u t g r o w n

Śmierciożercy

Rozkładam sobie biegłości i mam zapytanie.
Obecnie w karcie mam wydanych 9 PB w aktywnościach, chciałabym rozłożyć je w ten sposób: latanie, pływanie, taniec na I oraz quidditch na II poziomie. Wychodzi więc 0,5 reszty, razem z moją pozostałą resztą (
) 4,5. Czy mogę te 4,5 już teraz WYDAĆ na latanie? Wtedy rozumiem, że miałabym wciąż I poziom latania (wydanych na nie PB łącznie 5, brakowałoby 2 do II poziomu), ale chodzi mi o to, by sumą wydanych przekroczyć tę dziewiątkę, która uprawnia mnie do 5 dodatkowych punktów w zwinności. Siłą rzeczy przez zmianę w biegłościach ucierpiałyby moje statystyki, więc wolę zapytać czy można kombinować w ten sposób.
Obecnie w karcie mam wydanych 9 PB w aktywnościach, chciałabym rozłożyć je w ten sposób: latanie, pływanie, taniec na I oraz quidditch na II poziomie. Wychodzi więc 0,5 reszty, razem z moją pozostałą resztą (

Zawód : łowczyni talentów
when it all goes
up in flames
we'll be
the last ones
s t a n d i n g
up in flames
we'll be
the last ones
s t a n d i n g
OPCM : 35
UROKI : 15
ZWINNOŚĆ : 8
SPRAWNOŚĆ : 3

Nieaktywni

Niestety nie, statystyki rosną przy wykupionych poziomach - wykupywanie częściowych poziomów nie zostało przez mechanikę uwzględnione.

o u t g r o w n

Śmierciożercy

Szkoda, kiedyś tak miałam zaakceptowane na koncie Marine, dlatego wolałam zapytać. Dzięki za odpowiedź.

when it all goes
up in flames
we'll be
the last ones
s t a n d i n g
up in flames
we'll be
the last ones
s t a n d i n g

Nieaktywni

Mechanika nie zabrania wykupywania częściowych poziomów, ale i na nie nie zezwala. Marine miała w ten sposób wykupiony śpiew, co nie pociągało za sobą żadnych skutków mechanicznych, a jedynie w jakiś sposób wskazywało drogę jej rozwoju fabularnego (Marine z większą liczbą punktów i tak nie śpiewała wtedy lepiej od postaci, która miała podobny poziom biegłości).

o u t g r o w n

Śmierciożercy

Wiem, wiem, dlatego nie ma sprawy 

when it all goes
up in flames
we'll be
the last ones
s t a n d i n g
up in flames
we'll be
the last ones
s t a n d i n g

Nieaktywni

Mam pytanie o Hotel Transylwania - chciałam rozliczyć ten wątek we wsiąkiewce, ale widzę, że subforum z hotelem jest puste (https://www.morsmordre.net/f144-hotel-transylvania). Czy oznacza to, że nasze posty zostały usunięte, czy jedynie przeniesione do zamkniętej części forum? A jeśli tak, to czy byłaby szansa, żeby je odzyskać i móc normalnie rozliczyć?
Edit: znalazłam ten wątek zbiorczy, https://www.morsmordre.net/t7215p405-hotel-transylvania, rozumiem, że mogę tu kończyć swój wątek i później tylko podlinkować posty?
Edit: znalazłam ten wątek zbiorczy, https://www.morsmordre.net/t7215p405-hotel-transylvania, rozumiem, że mogę tu kończyć swój wątek i później tylko podlinkować posty?
Zawód : Rebeliant, wywiadowca
The moments of peace that we find sometimes, they aren't anything but warfare, thinly disguised.
OPCM : 23
UROKI : 36
TRANSMUTACJA : 5
ZWINNOŚĆ : 7
Genetyka : Metamorfomag

Zakon Feniksa

Maeve - tak jak napisałaś: w tamtej zbiorczej lokacji możesz skończyć wątek, a przy rozliczaniu zalinkować każdy post <3

Zawód : Uzdrowiciel
Czystość krwi : Zdrajca
Stan cywilny : Zaręczony
Alex, you gotta fend for yourself
OPCM : 52
UROKI : 25
UZDRAWIANIE : 37
TRANSMUTACJA : 5
ZWINNOŚĆ : 11
SPRAWNOŚĆ : 5
Genetyka : Metamorfomag

Nieaktywni

Pamiętam, że kiedyś zostało wspomniane, iż po listopadogrudniu będzie istniała możliwość ponownego wzmocnienia różdżki. Niektórym postaciom po podsumowaniu napraw we wrześniopaździerniku przysługiwało wzmocnienie tylko o 1 punkt, ale samo wydarzenie nie było jeszcze zakończone. Skoro Kieranowi udało się naprawić kolejne anomalie, czy mogę ubiegać się o możliwość napisania drugiego opowiadania na wzmocnieniem różdżki, za które przypadnie mi drugi punkt OPCM?
Skoro Bathilda Bagshot dołączyła do grona postaci martwych, to do kogo należy adresować list z prośbą o zorganizowanie Próby? Do Harolda Longbottoma?
Skoro Bathilda Bagshot dołączyła do grona postaci martwych, to do kogo należy adresować list z prośbą o zorganizowanie Próby? Do Harolda Longbottoma?

There’s a storm inside of us. A burning. A river. A drive. An unrelenting desire to push yourself harder and further than anyone could think possible. Pushing ourselves into those cold, dark corners where the bad things live, where the bad things fight. We wanted that fight at the highest volume. A loud fight. The loudest, coldest, hottest, most unpleasant of the unpleasant fights.
Zawód : Rebeliant
Stan cywilny : Wdowiec
I have a very particular set of skills, skills I have acquired over a very long career. Skills that make me a nightmare for people like you.
OPCM : 47
UROKI : 28
UZDRAWIANIE : 1
CZARNA MAGIA : 1
SPRAWNOŚĆ : 7

Nieaktywni

Jeśli nic nie poszło nie tak, Kieran jest oznaczony na rozpisce jako osoba, której przysługuje +1 punkt - jest to punkt, którego jeszcze nie wzmocniłaś. Słowem, możesz napisać drugie opowiadanie i wzmocnić swoją różdżkę ponownie.
Kwestię próby Kieran powinien podnieść na spotkaniu Zakonu <3
Kwestię próby Kieran powinien podnieść na spotkaniu Zakonu <3

o u t g r o w n

Śmierciożercy

Strona 66 z 67 • 1 ... 34 ... 65, 66, 67
FAQ
Szybka odpowiedź
W tym miejscu możesz przelogować się na inne konto i przesłać wiadomość. Pamiętaj, że treść posta zapisywana jest w obrębie danego konta. Aby uniknąć ewentualnej straty, pamiętaj o skopiowaniu treści posta przed przelogowaniem się.
Obecnie zalogowany jako:
Zmień konto